Vladimir Putin: Rusia îşi rezervă dreptul de a folosi toate opţiunile în Ucraina iar o intervenție armată ar fi legitimă

Vladimir Putin: Rusia îşi rezervă dreptul de a folosi toate opţiunile în Ucraina iar o intervenție armată ar fi legitimă

Folosirea forţei în Ucraina este o opţiune de ultimă instanţă, darr toate celelalte scenarii rămân deschise, a declarat astăzi preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, într-o conferinţă de presă, prima după invazia din Crimeea, transmit agenţiile internaţionale de ştiri.

Deocamdată, nu este nevoie să se folosească forţa militară în Crimeea (republică autonomă în sudul Ucrainei), dar Rusia are opţiunea să facă acest lucru, a mai spus Putin. Şeful statului a avertizat că Rusia îşi rezervă dreptul să folosească toate opţiunile dacă estul Ucrainei va fi cuprins de anarhie. „Dacă vom lua decizia de a utiliza forţe armate în Ucraina, ea va fi complet legitimă”, a declarat şeful statului rus

Acestea sunt primele declaraţii pe tema crizei din Ucraina făcute de preşedintele rus, într-o conferinţă de presă desfăşurată la reşedinţa sa din afara Moscovei.

Viktor Ianukovici este singurul preşedinte legitim al acestei ţări, a mai declarat, într-o conferinţă de presă, preşedintele Putin. El a spus că în Ucraina a avut loc o “lovitură de stat anticonstituţională" şi “confiscarea armată a puterii". Naționaliștii și anti-semiții controlează acum străzile Kievului, a subliniat liderul de la Kremlin. „Nu cred că Viktor Ianukovici mai are un viitor politic. L-am ajutat din motive umanitare pentru că altfel ar fi fost ucis” a adăugat însă Putin.

Ne puteți urmări și pe Google News

Rusia nu examinează varianta alipirii Crimeii, a mai subliniat preşedintele Rusiei, în conferinţa de presă la reşedinţa sa de lângă Moscova. El a adăugat că regiunile Rusiei vor acorda ajutor republicii autonome din sudul Ucrainei.

„Doar cetăţenii înşişi, în condiţii de libertate a exprimării şi de securitate, pot şi trebuie să-şi determine viitorul”, a spus Putin, în prima reacţie publică la evenimentele din Ucraina vecină.