Adrian Cioroianu, fost ministru de Externe, profesor universitar de istorie, a realizat pentru Evenimentul istoric o radiografie extrem de atentă a războiului din Ucraina.
Invitat de Dan Andronic și Mirel Curea, Adrian Cioroianu a explicat care sunt rădăcinile conflictului dintre ucrainieni și ruși, cât de îndreptățite sunt cererile rușilor, unde începe minciuna.
Președintele Putin - trei dintr-o lovitură
Președintele Vladimir Putin trage Rusia după d.sa intr-o aventură din care nu e deloc clar dacă d.sa sau țara vor câștiga mai mult decât vor pierde. Vom vedea.
Dar, până atunci, câteva lucruri s-ar putea întâmpla - poate nu tocmai cele pe care președintele rus le sperase:
Prin această invadare a Ucrainei, președintele Putin contribuie mult la crearea unei identități statale ucrainiene, ca și la crearea unei conștiințe/identități naționale și cetățenești pentru locuitorii săi. Pare că rezistența ucrainienilor (în calitatea lor liber asumată de ucrainieni) a fost mai puternică decât se aștepta dl Putin.
In măsura în care Ucraina va rămâne un stat independent (ceea ce cred că se va întâmpla), nimeni nu se va mai putea opune unei colaborări tot mai strânse între această țară și Uniunea Europeană. Dl Putin poate va "întârzia" aderarea Ucrainei la NATO (care oricum nu era în program), dar poate va grăbi aderarea țării la UE!
In fine, invocând ideea că invadează Ucraina pentru a "denazifica" acea țară, dl Putin contribuie masiv la un posibil manual de "Cum să-ți autosabotezi propria propagandă" - fie și prin faptul că d.sa caută un regim nazist într-o țară condusă de un președinte, dl Zelenski, care este, dacă nu mă înșel, născut într-o familie de evrei ucrainieni..., scria Adrian Cioroianu pe FB.