Evenimentul Zilei > EVZ Play > Vladimir Putin – o autopsie istorică. Adrian Cioroianu în arena EVZ. Redifuzare. EVZ Istoric
VIDEO

Vladimir Putin – o autopsie istorică. Adrian Cioroianu în arena EVZ. Redifuzare. EVZ Istoric

Adrian Cioroianu, fost ministru de Externe, profesor universitar de istorie, a realizat pentru Evenimentul istoric o radiografie extrem de atentă a războiului din Ucraina. Invitat de Dan Andronic și Mirel Curea, Adrian Cioroianu a explicat care sunt rădăcinile conflictului dintre ucraineni și ruși, cât de îndreptățite sunt cererile rușilor, unde începe minciuna.

Președintele Putin – trei dintr-o lovitură Președintele Vladimir Putin trage Rusia după d.sa într-o aventură din care nu e deloc clar dacă d.sa sau țara vor câștiga mai mult decât vor pierde. Vom vedea. Dar, până atunci, câteva lucruri s-ar putea întâmpla – poate nu tocmai cele pe care președintele rus le sperase:

● Prin această invadare a Ucrainei, președintele Putin contribuie mult la crearea unei identități statale ucrainene, ca și la crearea unei conștiințe/identități naționale și cetățenești pentru locuitorii săi. Pare că rezistența ucrainenilor (în calitatea lor liber asumată de ucraineni) a fost mai puternică decât se aștepta dl Putin.

● In măsura în care Ucraina va rămâne un stat independent (ceea ce cred că se va întâmpla), nimeni nu se va mai putea opune unei colaborări tot mai strânse între această țară și Uniunea Europeană. Dl Putin poate va „întârzia” aderarea Ucrainei la NATO (care oricum nu era în program), dar poate va grăbi aderarea țării la UE!

● În fine, invocând ideea că invadează Ucraina pentru a „denazifica” acea țară, dl Putin contribuie masiv la un posibil manual de „Cum să-ți autosabotezi propria propagandă” – fie și prin faptul că d.sa caută un regim nazist într-o țară condusă de un președinte, dl Zelenski, care este, dacă nu mă înșel, născut într-o familie de evrei ucraineni…, scria Adrian Cioroianu pe FB.

Urmăriți EVZ Istoric pe canalul de YouTube EVZ-Capital și pe pagina de Facebook evz.ro.