Vladimir Putin joacă la cacealma. Dezvăluirile unui fost diplomat rus

Vladimir Putin joacă la cacealma. Dezvăluirile unui fost diplomat rusVladimir Putin. Sursa foto: Facebook

Discuțiile dintre delegațiile Statelor Unite, Rusiei și Ucrainei au avut loc separat în Arabia Saudită, iar optimismul pentru încheierea conflictului începe să se contureze.

Totuși, Vladimir Putin pare hotărât să saboteze planul de încetare a focului propus de Donald Trump. Un fost diplomat al Kremlinului a respins ideea că liderul rus ar fi dispus să semneze armistițiul negociat de SUA cu Ucraina, sugerând că acesta joacă la cacealma și câștigă timp.

Boris Bondarev, un fost diplomat rus, a avertizat joi că este foarte puțin probabil ca Putin să accepte o propunere de încetare a focului, pe care Ucraina a acceptat-o deja, conform celor relatate de Politico.

Bondarev: Putin va încerca să complice negocierile

Putin nu va considera că acceptarea planului este în interesul său și va încerca să complice negocierile prin propunerea unei serii interminabile de modificări, pentru a-l sabota, a declarat Boris Bondarev, fost angajat al misiunii permanente a Rusiei la Oficiul Națiunilor Unite din Geneva, care a demisionat din cauza opoziției față de războiul lui Putin împotriva Ucrainei.

„Putin nu are niciun interes în încetarea focului. El crede că își poate atinge obiectivele prin luptă. Cred că se simte destul de încrezător, a spus Bondarev.

Fostul diplomat rus a făcut declarații în timp ce Steve Witkoff, trimisul președintelui american Donald Trump, a ajuns la Moscova pentru a discuta despre propunerea de încetare a focului de 30 de zile în Ucraina.

Trump speră un acord de pace mai amplu

Casa Albă speră că acest armistițiu va facilita un acord de pace mai amplu, menit să pună capăt invaziei din Ucraina. Totuși, oficialii de la Kremlin și-au exprimat deja rezervele față de propunere.

Yuri Ușakov, consilier pentru politică externă al lui Putin și participant la o întâlnire cu negociatorii americani în Arabia Saudită luna trecută, a caracterizat armistițiul propus ca fiind „un document pripit”.

Trump a avertizat Moscova să pună capăt încetării focului din Ucraina și a amenințat Rusia, miercuri, cu repercusiuni financiare semnificative dacă nu va semna acordul, care a fost intermediat în cadrul negocierilor desfășurate la începutul acestei săptămâni între oficialii americani și cei ucraineni în Arabia Saudită.

Peskov nu a confirmat întâlnirea dintre Putin și Witkoff

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a confirmat joi sosirea negociatorilor americani pentru a discuta propunerea de încetare a focului.

„Sunt planificate întâlniri. Nu ne vom pronunța înainte de discuții”, a declarat Peskov reporterilor din Moscova.

Peskov nu a precizat dacă Witkoff se va întâlni direct cu Putin și nici dacă Kremlinul a întocmit o listă cu propriile cerințe. Bondarev a menționat că nu crede că Putin se teme de Trump. „Nu se teme să-l supere, dar poate îi va spune: OK, este o idee bună.”

„Mi-ar plăcea să nu mai fiu nevoit să lupt. Totuși, am nevoie de câteva întrebări minore care trebuie clarificate înainte de a ajunge la un armistițiu. Dacă tu, Donald, îți dorești această înțelegere, hai să facem câteva aranjamente simple înainte de a începe discuțiile, a mai afirmat Peskov.

Bondarev: Putin câștigă timp, evitându-l pe Trump

În general, Putin consideră că „Trump este mult mai interesat de un acord de pace decât de situația din Ucraina”, a adăugat Bondarev.

Trump se mândrește cu capacitatea sa de a negocia și l-a criticat pe Volodimir Zelenski la sfârșitul lunii trecute, percepându-l ca un obstacol în calea unui acord de pace.

Ulterior, Trump a suspendat ajutorul militar pentru Kiev, afirmând că ucrainenii nu doresc pace, dar a reluat livrările de arme odată ce Ucraina a acceptat propunerea de încetare a focului.

Oficialii din Ucraina speră acum că Putin va deveni ținta furiei lui Trump. Totuși, Bondarev a avertizat că Putin va încerca să preia rolul lui Trump și să redirecționeze supărarea liderului american către Zelenski. „Întotdeauna va exista un țap ispășitor în persoana lui Zelenski, iar Moscova îl va învinovăți pentru orice problemă legată de Rusia. Cine este de vină? Zelenski, desigur”, a declarat Bondarev.

Donald Trump

Donald Trump / sursa foto: dreamstime.com

Cu puțin timp înainte ca Witkoff să ajungă la Moscova, consilierul lui Putin, Ușakov, a afirmat: „Ar trebui să lucrăm la acest aspect, iar poziția noastră ar trebui să fie luată în considerare”.

Ușakov: În prezent, doar perspectiva ucraineană este clar conturată

El a sugerat că măsurile de încetare a focului sunt „ineficiente” și că negocierile ar trebui să înceapă imediat pentru a ajunge la un acord de pace mai cuprinzător, în loc de un armistițiu temporar.

Ușakov, care a discutat miercuri la telefon cu consilierul american pentru securitate națională, Mike Waltz, a afirmat că o pauză de 30 de zile în confruntări ar reprezenta doar o oportunitate pentru forțele ucrainene de a se regrupa și de a fi reînarmate de aliații lor occidentali.

Aceasta ar putea sugera că una dintre contrapropunerile Rusiei va fi ca orice ajutor militar din partea Occidentului – fie din America, fie din Europa – să fie suspendat în timpul oricărei pauze de luptă.

O altă strategie pe care Kremlinul ar putea să o adopte este să susțină că nicio înțelegere nu poate fi realizată până când Trump și Putin nu se vor întâlni personal pentru a discuta.

Moscow Times a raportat joi că Kremlinul analizează posibilitățile pentru o întâlnire între cei doi lideri, planificată pentru luna viitoare sau pentru mai.

Conform oficialilor ruși citați de ziar, Kremlinul ar prefera să amâne summitul cât mai mult timp posibil, pentru a obține cât mai multe concesii din partea Washingtonului, în schimbul suspendării acțiunilor militare în Ucraina.