Omul forte al Rusiei, Vladimir Putin, a dat, ieri, replica opoziţiei, foarte activă în ultima perioadă, mai ales după legislativele din 2 decembrie, printr-un discurs ferm şi bine construit. "Nu vă trădaţi patria, ci credeţi în ea, apăraţi-o şi preţuiţi-o", le-a recomandat premierul rus criticilor săi, în faţa a circa 100.000 de simpati­zanţi aduşi din toate colţurile Rusiei pe stadionul moscovit Lujniki. Putin este favorit la alegerile prezidenţiale din 4 martie.

Imagine şifonată

"Suntem un popor de învingători. Avem acest lucru în gene, se transmite din generaţie în generaţie", a mai declarat cel care a fost de două pre­şedinte al Rusiei, între 2000 şi 2008, în două mandate consecutive. Mitingul de ieri vine la scurt timp după cele mai mari proteste organizate vreodată de opoziţia rusă care acuză actuala putere că a fraudat alegerile legislative din 2 decembrie, câştigate de Rusia Unită, partidul lui Putin.

"Bătălia pentru Rusia"

Aplaudat frenetic, Putin nu a ezitat să facă dese trimiteri la istorie în discursul său, pentru ruşii nostalgici după grandoarea Uniunii Sovietice. El a comparat un eventual succes la prezidenţialele din 4 martie cu victoria armatei ţariste împotriva trupelor conduse de Napoleon Bonaparte, în campania din 1812.

"Bătălia pentru Rusia continuă! Şi vom învinge!", a scandat premierul.

Presa rusă a scris însă că o bună parte din susţinătorii pre­zenţi pe stadionul moscovit fie au fost aduşi de sindicate de la marile uzine din regiu­nea Ural, fie, în cazul bu­ge­tarilor, au fost strânşi cu forţa sub diferite ameninţări.

<iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/ugYSHldJxFk" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>