Federația Asociației Internaționale de Atletism (IAAF) a decis să nu ridice suspendarea impusă sportivilor ruși, după acuzațiile de dopaj cu ajutorul statului, scrie BBC News. 

Atleții pot concura în mod individual, dacă se dovedește că sunt „curați”. Putin a cerut o intervenție din partea Comitetului Olimpic Internațional (CIO). 

Conducerea executivă a CIO a anunțat că va susține o conferință telefonică, astăzi, pentru a discuta problema înaintea summitului din Lausanne, care va avea loc marți. 

„Există principii universale de drept și unul dintre ele spune că responsabilitatea trebuie întotdeauna să fie personală”, a spus Putin. „Cei care nu au nimic de-a face cu încălcărea legii, de ce ar trebui să sufere la fel de mult ca cei care se fac vinovați”? Presupun că vom  avea o dicuție cu colegii noștri din structurile Organizației Mondiale Anti-Doping și sper că vom avea o reacție potrivită și din partea CIO”, a spus lideruld de la Kremlin. 

Rusia a fost suspendată în noiembrie 2015, după ce un raport independent Asociației Mondiale Anti-Doping (WADA) a depistat o practică general valabilă de dponaj, fiind implicare chiar și serviciile secrete. Rusia a introdus ulterior reforme, inclusiv schimbarea regulilor, introducerea unor testări independente și lecții împotriva dopajului în școli. 

Un nou raport al aceleiași oragnizații, dat publicității miercuri, aduce noi acuzații. După progrese importante făcute pentru a îndeplini criteriile necesare, mai rămân multe de făcut, mai ales în ceea ce privește: îndepărtarea unei culturi deja împământenite privind toleranța față de dopaj, care nu s-a schimbat deloc. Antrenorul principal al echipei de atletism și atleții par că nu doresc să recunoască și să admită nivelul ridicat al problemei de dopaj care există. 

Nu a fost creată o infrastructură eficientă anti-doping, capabilă să detecteze și să elimine astfel de probleme. Există acuzații detaliate față de Ministerul Sportului care a orchestrat, sistematic, acțiuni de dopaj și de acoperire a acestor cazuri. WADA spune că ofcialii din Rusia sunt opriți de la a testa sportivii și sunt amenințați de serviciile secrete. 

Rune Andersen de la IAAF a declarat că atleții sunt „susținuți în dopaj de la cel mai înalt nivel în jos”.  „Dopajul sistematic este în curs în Rusia – este dificil să găsești atleți „curați”, a spus el. 

Te-ar putea interesa și: