Evenimentul Zilei > International > Vladimir Putin i-a acordat cetățenia rusă lui Edward Snowden. SUA anunță că fostul agent CIA va fi trimis în tranșeele din Ucraina
Vladimir Putin i-a acordat cetățenia rusă lui Edward Snowden. SUA anunță că fostul agent CIA va fi trimis în tranșeele din Ucraina

Vladimir Putin i-a acordat cetățenia rusă lui Edward Snowden. SUA anunță că fostul agent CIA va fi trimis în tranșeele din Ucraina

Președintele rus Vladimir Putin i-a acordat luni cetățenia rusă fostului angajat al Agenției Centrale de Informații a Statelor Unite Edward Snowden, potrivit documentului publicat pe portalul oficial de internet de informații juridice.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a explicat că cetățenia rusă i-a fost acordată lui Edward Snowden „la cererea acestuia”, informează Baha.com

În 2013, Snowden a publicat pe internet informații clasificate despre programele de supraveghere ale agențiilor de informații din SUA și Marea Britanie. În urma acestui eveniment, el a cerut azil în Rusia, unde a locuit în zona de tranzit a aeroportului Sheremetyevo.

Edward Snowden a primit joi un permis de ședere permanentă în Rusia, a declarat pentru TASS avocatul său Anatoli Kucherena. Acesta a adăugat că Snowden nu se hotărâse încă să solicite cetățenia rusă.

Fostul angajat al Agenției Centrale de Informații a Statelor Unite, Snowden a cerut azil în Rusia tot în 2013, după ce a divulgat informațiile clasificate aparținând Agenției Naționale de Securitate.

Când încă se afla la Casa Albă, fostul președinte american Donald Trump a declarat ulterior că l-ar putea grația pe acesta. Trump a recunoscut că nu era foarte familiarizat cu cazul lui Snowden, dar a subliniat că „se va informa despre acest subiect”. Anterior, președintele american a declarat că este deschis să îi permită lui Snowden să se întoarcă în țară fără a fi arestat.

Departamentului de Stat: „Ar putea foarte bine să fie recrutat pentru a lupta în războiul Rusiei din Ucraina”

Acum că fostul angajat al Agenției Naționale de Securitate (NSA) este oficial rus, el „ar putea foarte bine să fie recrutat pentru a lupta în războiul Rusiei din Ucraina”, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price.

Nu a fost imediat clar dacă Snowden ar putea fi recrutat în războiul Rusiei din Ucraina. Snowden are 39 de ani și depășește plafonul de vârstă pentru recrutare în Rusia, care se întinde între cei cu vârste cuprinse între 18 și 27 de ani. Pentru că nu servește în prezent în armata rusă, el nu poate fi recrutat, a declarat avocatul său pentru Ria Novosti. Dar armata a eliminat recent o limită de vârstă de 40 de ani pentru ca rușii să se înroleze în război.

Mobilizarea a 300.000 de persoane în ultimele zile s-a axat pe rezerviști și pe cei care au o anumită experiență militară sau „abilități militare specializate”. Lista cu ceea ce caută armata este clasificată, așa că nu este clar dacă sunt interesați de cei cu experiență în domeniul consultanței informatice.