“Au trimis tancurile şi aviaţia împotriva populaţiei civile (…) Iar aceasta este încă o crimă gravă”, a spus Putin, în direct la televiziune, la tradiţionala sesiune de întrebări şi răspunsuri cu compatrioţii săi.

Putin a mai spus că singura soluţie pentru noua putere ucraineană o reprezintă dialogul şi a negat implicarea militarilor ruşi, a serviciilor secrete ruse sau a instructorilor ruşi în revolta care are loc în sud-estul Ucrainei, împotriva guvernului de la Kiev. “În estul Ucrainei nu există nicio unitate militară rusă şi nici instructori. Este o prostie”, a insistat preşedintele rus.

Acest ''exerciţiu'', pe care preşedintele rus îl practică de circa zeci de ani, ce ţine în medie patru ore, este consacrat în mod tradiţional unor preocupări ce se referă mai mult la viaţa cotidiană, precum starea proastă a locuinţelor, ineficienţa autorităţilor municipale sau creşterea preţurilor. Dar Putin intenţionează să profite în acest an de ocazie pentru a-i uni ceva mai mult pe ruşi în jurul politicii sale, cum a fost cazul după alipirea Crimeii la Rusia.

Rusia nu şi-a planificat niciodată acţiunile în Crimeea, însă ea a fost constrânsă la astfel de acţiuni prin ameninţările reale care există în Ucraina la adresa populaţiei rusofone, a mai declarat preşedintele rus, în timpul “liniei directe” cu poporul rus, informează ITAR-TASS, preluată de Agerpres.

De asemenea, Putin a respins în mod categoric implicarea unităţilor ruseşti în evenimentele din estul Ucrainei. “Toate acestea sunt prostii: nu există în estul Ucrainei niciun fel de unităţi (militare) ruseşti. Acolo se află doar localnici şi cea mai bună dovadă în acest sens este aceea că oamenii îşi scot măştile”, a subliniat Putin.

În ceea ce priveşte actualele negocieri de la Geneva, acestea sunt, în opinia lui Putin, importante pentru a începe cât mai repede dialogul dintre autorităţile de la Kiev şi regiunile Ucrainei. “Este nevoie nu de un dialog de faţadă singur cu sine, ci de o căutare reală a unor compromisuri”, a subliniat liderul rus, adăugând că reprezentanţi ai Kievului se deplasează în regiuni, însă acolo se întâlnesc nu cu poporul, ci cu propriii susţinători.