Vladimir Putin își elimină opozanții. Fost premier rus declarat agent străin

Vladimir Putin își elimină opozanții. Fost premier rus declarat agent străin Vladimir Putin. Sursa foto: Kremlin

Vladimir Putin este cunoscut pentru obiceiul de a-și elimina opozanții care nu sunt de acord cu politica sa. A venit rândul unui fost premier rus, din primul mandat al dictatorului de la Kremlin să fie tras la răspundere. Mihail Kasianov, care a părăsit Rusia denunţând războiul din Ucraina a fost declarat „agent străin”.

Vladimir Putin încearcă să scape de încă un opozant al regimului său dictatorial. O instanță din Rusia l-a declarat pe fostul premier Mihail Kasianov, „agent străin”, relatează AFP. Fostul politician a devenit un opozant al puterii de la Moscova și a părăsit Rusia după începerea războiului din Ucraina. El a denunțat invazia statului vecin la câteva luni după ce armatele rusești au trecut granița.

Mihail Kasianov a fost primul şef de guvern al lui Vladimir Putin la începutul anilor 2000.

Vladimir Putin își elimină opozanții

Numele lui Mihail Kasianov apare  în registrul „agenţilor străini”, întocmit la nivelul Ministerului Justiţiei din Rusia. Acest termen este folosit de regimul de la Kremlin pentru a-i desemna pe cei care se opun politicii oficiale. Denumirea amintește de „duşmanul poporului” din epoca sovietică. Cei catalogați astfel riscă ani grei de pușcărie.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ministerul Justiției îi reproşează lui Kasianov că s-a opus „operaţiunii militare speciale din Ucraina”, respectiv deciziei lui Vladimir Putin de a invada țara vecină.

De asemenea, este acuzat că este „membru al Comitetului Anti-Război”. Este vorba despre o asociaţie ale cărei activităţi vizează „discreditarea” politicii externe şi interne a Rusiei. Comitetul a fost înființat de disidenții ruși aflați în exil. Printre aceștia se numără fostul oligarh Mihail Hodorkovski.

Mihail Kasianov

Mihail Kasianov Sursa foto: Twitter

Fostul premier a devenit indezirabil

Mihail Kasianov a fost primul premier al lui Vladimir Putin între 2000 și până în 2004. Ulterior, el a devenit foarte critic la adresa dictatorului rus.

În iunie 2022, el a declarat că nu-l mai recunoaşte pe Putin cu care a lucrat. Totodată, și-a exprimat speranța ca Rusia să revină într-o bună zi pe „calea democratică”.

Înainte de invadarea Ucrainei, Mihail Kasianov a condus Partidul Libertăţii Poporului (PARNAS), o mică formațiune liberală. În luna iunie a anului trecut, el a părăsit Rusia și s-a stabilit în străinătate.

Vladimir Putin nu-și iartă fostul colaborator

Statutul de „agent străin” impune persoanelor declarate astfel, o serie de constrângeri administrative dificile. Acestea trebuie să-și prezinte la control sursele de finanțare. De asemenea, impune ca orice publicaţie, inclusiv pe reţelele sociale, să fie însoţită de eticheta „agent străin”.

Vladimir Putin și-a intensificat acțiunile de reprimare a vocilor disidente după lansarea invaziei împotriva Ucrainei în februarie 2022.

Aproape toţi oponenţii de marcă au fost trimiși în închisoare sau în exil în străinătate, aminteşte AFP.