Evenimentul Zilei > International > Vladimir Putin apelează la teroarea lui Stalin. Forțele cecene, puse să-i vâneze pe recruții care încearcă să fugă
Vladimir Putin apelează la teroarea lui Stalin. Forțele cecene, puse să-i vâneze pe recruții care încearcă să fugă

Vladimir Putin apelează la teroarea lui Stalin. Forțele cecene, puse să-i vâneze pe recruții care încearcă să fugă

Militarii ceceni sunt plasați în spatele unităților de recruți ruși pentru a-i împiedica să dezerteze și să fugă de pe front. Informația a fost prezentată de redactorul șef al publicației Novaia Gazeta Europe, Nikita Kondratyev. Practica nu este nouă, fiind folosită și de Stalin în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. De altfel, liderul cecen, Ramzan Kadîrov tocmai a fost avansat de Vladimir Putin la gradul de general-colonel al armatei ruse.

Nikita Kondratyev, redactorul șef al Novaia Gazeta Europe, a povestit despre situația recruților ruși trimiși să lupte pe frontul din Ucraina. El a afirmat că există unități speciale de luptă, formate în special din ceceni, plasate în spatele liniilor rusești. Rolul acestora este de a-i împiedica pe recruții din Rusia să fugă din fața inamicului și să dezerteze. De menționat că Ramzan Kadîrov, liderul cecen, este unul dintre colaboratorii de bază ai lui Vladimir Putin în acest război. El a fost avansat la gradul de general colonel al armatei ruse.

„O revoltă este posibilă în armată, dar recruții nu pot fugi, deoarece în spatele frontului îi așteaptă regimente de ceceni al căror unic scop este să împiedice retragerea și dezertările. Violul ar fi, de asemenea, un instrument de supunere. Pe de altă parte, există unități speciale de luptă care au ordin să nu lase recruții să părăsească frontul. De exemplu, batalioanele cecene, ei nu luptă ci au sarcina să oprească recruții de la a dezerta. Sunt informații potrivit cărora doi recruți din regiunea Donețk au fost violați de ceceni. Aceste informații trebuie verificate și nu vă pot spune cu o certitudine de 100% că sunt adevărate”, a arătat jurnalistul.

Potrivit spuselor sale, dacă situațiile de viol nu au fost confirmate, în schimb, existența patrulelor care îi vânează pe dezertori a fost confirmată chiar de luptători din batalioanele cecene.

„Eu am vorbit cu mai mulți insurgenți din batalioanele cecene care mi-au povestit despre soldații ceceni care stau în poziție în spatele frontului și îi vânează pe recruții care vor să fugă înapoi…“, a precizat jurnalistul rus”, a mai spus Nikita Kondratyev.

Sursa foto: Twitter

Rușii nu mai protestează de teama represiunii

Totodată, redactorul șef al Novaia Gazeta Europe a precizat că rușii mai protestează, de teama torturilor pe care le-ar putea îndura. Chiar dacă sunt prost înarmați și trebuie să-și cumpere singuri echipamente militare, se supun fără să comenteze. În plus, sunt îndoctrinați cu exemple din cel de-al Doilea Război Mondial.

„Noi nu știm ce oameni trimit pe front, nu știm dacă sunt pregătiți să lupte, nu știm ce cred de mobilizare, deoarece ideologia statului lui Putin este una de război. Piatra de căpătâi a ideologiei lui Vladimir Putin este al Doilea Război Mondial, adică Marele Război pentru Apărarea Patriei. Oamenilor li s-a povestit de mult timp despre acest război, în Rusia este un adevărat cult”, a mai spus Nikita Kondratyev.

El a mai precizat că mulți dintre tinerii care merg în unitățile de recruți au fost crescuți în ideea că trebuie să-și apere țara, astfel că tot acest timp au așteptat să fie chemați la luptă..

„Mulți dintre cei care au crescut cu acest mit al luptei pentru apărarea patriei, de fapt așteaptă momentul când țara îi va chema la luptă. Ei au fost gata să lupte în toți acești ani. Cred că pentru unii dintre ei, nici nu contează pentru ce se luptă, pentru ei contează ideea de luptă“, spune Kondratiev pentru RFI.