„Vladimir Putin acționează ca Adolf Hitler în anii '30”

„Vladimir Putin acționează ca Adolf Hitler în anii '30”

Fostul şef al diplomaţiei cehe Karel Schwarzenberg a făcut o paralelă între preşedintele rus Vladimir Putin şi Adolf Hitler după agravarea crizei din Ucraina, într-un interviu pentru cotidianul austriac Österreich.

“Ceea ce se întâmplă în Ucraina este o repetare a istoriei", a estimat Schwarzenberg, evocând invazia Germaniei naziste în Austria, Cehoslovacia şi Polonia între 1938 şi 1939, înainte de a adăuga:"Putin acţionează după acelaşi principiu ca şi Adolf Hitler".

Odată cu aprobarea sâmbătă de către Senatul rus (Consiliul Federaţiei) a cererii adresate de Vladimir Putin privind autorizarea utilizării armatei ruse pe teritoriul ucrainean, criza din Ucraina apare ca unul dintre cele mai grave conflicte între Occident şi Moscova după Războiul Rece.

“Dat fiind că voia să invadeze Crimeea, el avea nevoie de un pretext şi a spus că ai săi conaţionali sunt persecutaţi", a explicat Karel Schwarzenberg publicaţiei austriece, preluată de AFP, adăugând că ruşii din Crimeea nu sunt victime ale niciunei discriminări.

Ne puteți urmări și pe Google News

“Când Hitler a vrut să anexeze Austria, el a motivat că germanii erau persecutaţi", a insistat Schwarzenberg, om politic de dreapta, proeuropean şi ministru de externe al Cehiei între 2007 şi 2009, apoi din 2010 până în 2013.

Karel Schwarzenberg (76 de ani) a declarat că Europa trebuie să negocieze cu Putin şi “să-i spună în mod clar că aceasta este o încălcare a legii pe care nu o va permite".