Evenimentul Zilei > International > Vladimir Makei, ministrul de Externe din Belarus, a murit „subit” la 64 de ani. Oficiali ruși: „Suntem șocați”
Vladimir Makei, ministrul de Externe din Belarus, a murit „subit” la 64 de ani. Oficiali ruși: „Suntem șocați”

Vladimir Makei, ministrul de Externe din Belarus, a murit „subit” la 64 de ani. Oficiali ruși: „Suntem șocați”

Ministrul de Externe din Belarus, Vladimir Makei, a murit „subit” la vârsta de 64 de ani, a anunțat sâmbătă agenția de presă de stat Belta, fără a preciza cauza morții.

Vladimir Makei, ministrul de Externe al Belarusului, a murit „subit” la vârsta de 64 de ani, a informat sâmbătă agenția de presă Belta.  „Ministrul de Externe Vladimir Makei a murit subit”, a spus Belta, fără a preciza cauza morții.

În urmă cu trei zile, Makei a participat la o conferință a Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC). o alianță militară a mai multor state post-sovietice — la Erevan, Armenia. Luni, el urma să se întâlnească cu omologul rus Serghei Lavrov.

Vladimir Makei a îndrăznit să critice Rusia

Nicio cauză a morții nu a fost citată și un purtător de cuvânt a spus că nu există indicii că ar fi avut o sănătate precară. Până în 2020, în mass-media pro-Kremlin și canalele Telegram, Makei fusese acuzat în repetate rânduri că a încercat să îmbunătățească relațiile cu Occidentul în defavoarea intereselor Rusiei, dar mai târziu a apărat sprijinul logistic al Minskului pentru invazia Ucrainei de către Moscova.

„Suntem șocați de informațiile privind moartea șefului Ministerului de Externe al Republicii Belarus, Vladimir Makei. Condoleanțele oficiale vor fi publicate în curând”, a scris purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, pe canalul său de Telegram.

Înainte de alegerile prezidențiale și de protestele antiguvernamentale din Belarus din 2020, Makei a fost unul dintre inițiatorii eforturilor de îmbunătățire a relațiilor Belarusului cu Occidentul și a criticat Rusia.

Cu toate acestea, el și-a schimbat brusc poziția după începerea protestelor, susținând că acestea au fost inspirate de agenți ai Occidentului.

În septembrie, el a apărat poziția Belarusului la Consiliul de Securitate al ONU

„Belarus este menționată ca fiind un „complice al agresorului” sau chiar o parte a conflictului”, a spus ministrul de Externe al Belarusului.

Oficialul a negat că Belarus susține Rusia, declarând la acea vreme: „Am spus și continuăm să spunem: Belarus nu a susținut niciodată războiul. Dar nici noi nu suntem trădători.

Avem angajamente aliate și urmăm cu strictețe și vom urma spiritul și litera tratatelor internaționale la care suntem părți”, declara atunci Vladimir Makei, ministrul de Externe al Belarusului, scrie thenationalnews.com.