Doi „grei” de pe scena politică și socială a României s-au întâlnit la Înalta Curte de Casație și Justiție pentru a răspunde în fața judecătorilor într-un dosar întocmit de DNA. La finalul procesului cu ușile închise, fostul ministru și ex-deputatul au ieșit cu zâmbetul pe buze.
Liniște și pace în sala de judecată de la etajul al doilea al Înaltei Curți de Casație și Justiție unde a avut loc un alt termen al procsului în care sunt judecați fostul ministru de Finanțe Sebastian Vlădescu și fostul deputat Cristian Boureanu, în dosarul în care au fost trimiși în judecată de procurorii DNA, referitor la reabilitarea căii ferate București-Constanța.
Am întrebat jandarmii dacă acolo se desfășoară procesul și mi-au răspuns afirmativ. Când am intrat, toate privirile erau ațintite asupra mea. Nu știam de ce. M-am așezat în spatele sălii, aproape de cei doi, care stăteau, cuminți, pe ultimul rând. Sebastian Vlădescu butona telefonul iar Cristian Boureanu părea preocupat de interpelarea unuia dintre avocați. Ne-am salutat discret.
Nu trec câtva minute și un jandarm îmi șoptește: „Sunteți parte în dosar?”. „Nu, sunt de la presă”, i-am răspuns. „Pai ați cerut voie să intrați?”, a continuat jandarmul. Nedumerit, m-am uitat la el și i-am răspuns: „Trebuia să cer voie? Nu este ședință publică”, am întrebat. „Nu. Nu este”,a răspuns un avocat, în șoaptă. M-am ridicat și am ieșit.
După o perioadă lungă de așteptare, procesul s-a terminat. Primul a ieșit Sebastian Vlădescu. Amabil și zâmbitor, el saluta pe toți cei care i-a întâlnit în curtea instanței supreme. Era bine dispus, mai ales că, în ianuarie, judecătorii instanței supreme au decis să îi restituie lingourile de aur care făcea parte din cauțiunea de un milion de euro.
L-am întrebat ce s-a întâmplat, ce au decis judecătorii, ce crede că se va întâmpla mai departe…„S-a amânat”, a venit răspunsul. Motivul: „Nu știu. Chestiuni avocățești. Știți că nu am voie să vorbesc până la finalul procesului”. Fără teamă de Coronavirus, mi-a întins mâna, ne-am salutat și a plecat, însoțit de doi avocați.
La scurt timp, și-a făcut apariția și Cristian Boureanu, însoțit de avocatul său, Liviu Rădulescu și de alți participanți la proces. Cu zâmbetul pe buze, de parcă obținuse o mare victorie, fostul deputat făcea glume și schimba vorbe și cu ceilalți avocați.
L-am susprins la o „șuetă” cu avocatul său care părea destul de calm...
„Știți că nu am voie să vorbesc despre proces. Dar întrebați-l pe domnul avocat”, ne-a declarat Cristian Boureanu.„Da spune-I tu dacă vrei”, a venit replica avocatului Liviu Rădulescu. În cel din urmă, am aflat că au fost depuse o serie de noi documente, iar procesul s-a amânat.
La discuție s-a alăturat, apoi, și avocatul Florian Șurghie, venit să își apere clienții dintr-un alt dosar. S-a discutat despre șprițuri, tabieturi de zi cu zi, mai puțin despre femei și Coronavirus. Ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat în sala de judecată…
La precedentul termen de judecată, care a avut loc în februarie, magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție au trimis dosarul de corupție al fostului ministru de Finanțe, Sebastian Vlădescu, înapoi la procurorii DNA. Aceștia trebuie să refacă întreg rechizitoriul.
În ianuarie, magistrații ICCJ au decis să restituie sumele și bunurile depuse cu titlu de cauțiune de fostul ministru de Finanțe Sebastian Vlădescu și de Cristian Boureanu în dosarul în care sunt acuzați de corupție.Vlădescu avea o cauțiune de 1 milion de euro, o parte fiind acoperită prin lingouri de aur.
Ceilalți inculpați din dosar sunt: Ionuț Mircea Costea - cumnatul lui Mircea Geoană și Constantin Dascălu, fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor.