Ministerul rus de Interne aduce acuzații liderului Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, și omului de afaceri, Veaceslav Platon, de organizarea unei grupări criminale internaționale și retragerea ilegală a banilor din Federația Rusă, relatează Unimedia.

Plahotniuc și Platon au organizat un grup criminal internațional care a retras ilegal mai mult de 37 de miliarde de ruble din Rusia în 2013-2014 (cu rata actuală de aproximativ 560 milioane dolari).

Anchetatorii ruși au stabilit că cetățeni ai Rusiei și Republicii Moldova au creat un grup criminal internațional pentru a efectua tranzacții valutare ilegale la scară largă.

„Organizatorii activităților ilegale au fost Vladimir Plahotniuc și Veaceslav Platon, care au cetățenia Federației Ruse. În perioada 2013-2014, membrii grupării criminale, pe bază de falsuri și documente false, ar fi transferat bani în valută străină în conturile nerezidenților unei bănci din Moldova și alte organizații străine sub pretextul vânzării monedei. Banii primiți în ruble rusești au fost lichidați din conturile corespondente ale băncilor rusești cu privire la falsurile deciziilor instanțelor din Republica Moldova în favoarea persoanelor fizice și juridice străine (nerezidenți). În total, potrivit investigației, peste 37 de miliarde de ruble au fost retrase în afara Rusiei", se arată într-un comunicat al ministerului rus de Interne.

Angajații Departamentului de Investigații al Ministerului Afacerilor Interne al Rusiei în cadrul unei anchete penale inițiate pe motive de infracțiune în conformitate cu articolele 210 (Organizarea comunității criminale sau participarea la aceasta) și 193.1 (efectuarea de tranzacții valutare pentru transferarea de fonduri către conturi nerezidente prin utilizarea documentelor false) din Codul penal al Federației Ruse a fost reținut un rezident al regiunii Moscova, Alexander Korkin.

Investigarea cauzei penale continuă, potrivit Ministerului de Interne. Vlad Plahotniuc nu a comentat deocamdată acuzațiile