Vlad Ivanov: "Joc un căpitan nazist odios"

Îndrăgitul actor român a vorbit, pentru EVZ, despre cum a fost să fie vocea autoironică a unui mort în "Crulic" şi despre cel mai recent rol negativ.

Vlad Ivanov este vocea cetăţeanului român care a murit după ce a stat trei luni în greva foamei într-o închisoare din Polonia, din filmul animat al Ancăi Damian, "Crulic - drumul spre dincolo". Acesta a avut premiera la Anim'Est şi va intra în cinematografe din 21 octombrie.

EVZ: Este filmul o experienţă ce rebrală sau emoţională? Vlad Ivanov: Ştiam de cazul Crulic de la televizor, atunci a fost foarte mediatizat, dar când am citit scenariul scris de Anca Damian şi mi-a povestit că a stat de vorbă cu părinţii lui la Dorohoi, m-am emoţionat foarte tare.

Cum e să jucaţi doar cu vocea? E o provocare, pentru că nu am mai făcut lucrul ăsta. Am făcut două lucruri inedite în filmul ăsta. Anca Damian a venit cu scenariul scris într-o limbă destul de literară, cum nu se prea vorbeşte în acea parte a ţării. Eu fiind de acolo, de asta a şi apelat la mine. Mi-a zis să fac trei pagini de text, ca să vadă cam cum ar suna. Cuvintele sunt ori schimbate sau puse în altă formă şi i-a plăcut foarte tare. Şi apoi am schimbat tot scenariul, rămânând la ideea ei de bază, şi apoi l-am şi interpretat. Eram foarte curios. La înregistrare spuneam replicile o dată, de două ori, mă încălzeam ca persoană şi deja a treia, a patra oară ieşea ceea ce voiam.

Care sunt particularităţile modului de a vorbi în zona aceea? Se vorbeşte în graiul dulce moldovenesc, în primul rând. Fiind în graiul acesta, e uşor schimbat faţă de oraşul Botoşani. Dorohoi fiind o localitate mai mică, acolo se vorbeşte "mai moldoveneşte", dacă pot să spun aşa. Mai pronunţat accentul. Umorul îi aparţine în totalitate Ancăi Damian. Cred că aşa are putere mesajul filmului. El (Crulic - n.r.) îşi priveşte viaţa cu autoironie.

Cum au perceput străinii limbajul? E destul de greu. Cred că am făcut munca asta mai mult pentru români. Pentru ei contează foarte mult. Poţi să distingi ca spectator străin inflexiunile vocii, dar în română are un impact mult mai mare. Nuanţele sunt mult mai perceptibile pentru un român.

Cum aţi văzut personajul Crulic? Aproape că ajunsesem să fiu Crulic. Atât de tare m-a afectat drama lui. Am văzut nişte poze, în afară de cele din film, în care vezi un tânăr plin de optimism, plin de viaţă, care a plecat să-şi construiască o lume şi să câştige nişte bani şi să-şi ajute familia, şi dintr-o dată viaţa lui ia o întorsătură atât de dramatică. Practic se duce spre un sfârşit ca pe un tobogan atât de repede, fără niciun fel de scăpare.

Credeţi că filmul poate fi un ambasador pentru români, antiprejudecăţi? Da, poate. Nu ştiu dacă asta şi-a dorit cu adevărat Anca Damian. Dar sigur că lumea înţelege foarte multe. Şi la Locarno, într-o sală cu 3.500 de oameni, şi la Telluride, unde erau săli mai mici, lumea a fost extrem de indignată, nu numai atinsă de poveste. La Locarno erau în stare să iasă în stradă, să meargă în Polonia, să-i ia de gât pe cei vinovaţi şi să-i întrebe "Ce aţi făcut cu viaţa acestui copil?" .

Cum vedeţi umorul din film? Când vorbeşti despre o dramă în cuvinte, nuanţe dramatice, aproape că-şi pierde din forţă. Devine melodramatic şi nu trebuie. Când vorbeşti cu mai multă uşurinţă, neapăsând pe cuvinte, cred că lucrurile sunt mult mai sincere şi ajung ca un cuţit în inimă.

Sunteţi asaltat de propuneri de roluri negative? Mi s-a pus un gen de ştampilă din cauza rolurilor negative. Dar am foarte mare grijă cum le aleg, pentru că vreau să spună ceva, să fie altfel. Nu vreau să fiu un John Wayne al rolurilor negative. Chiar dacă e o tipologie anume, vreau să aibă extrem de multe nuanţe. Aştept roluri consistente şi sper să vină în continuare.

Aţi plecat în Letonia pentru a doua colaborare cu Serghei Loznitsa... A fost o reală plăcere şi mare bucurie să lucrez din nou cu el. E extrem de profund şi inteligent, marcat de istoria ţărilor din spaţiul fost comunist. E la al doilea film dintr-o serie de trei despre viaţa populaţiei înainte, în timpul şi după ocupaţia rusească.

Filmul prezintă viaţa populaţiei în timpul ocupaţiei naziste, într-un sat din Letonia. Am filmat într-un loc plin de istorie, care musteşte de durere. Chiar a fost ocupaţie nazistă acolo, iar căpitanul acestei garnizoane naziste este personajul meu, unul odios. <iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/Q-PxOmOGoKA" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> "Mi s-a pus un gen de ştampilă din cauza rolurilor negative. Dar am foarte mare grijă cum le aleg. Nu vreau să fiu un John Wayne al rolurilor negative, pentru că vreau să spună ceva, să fie altfel. Chiar dacă e o tipologie anume, vreau să aibă extrem de multe nuanţe." VLAD IVANOV, actor

CARIERĂ

Asaltat de societate în "Principii de viaţă"

În filmul "Principii de viaţă", lansat recent în cinematografe, Vlad Ivanov joacă un bărbat normal, care este asaltat de societatea în care trăieşte. "Nu ştiu dacă are o latură profund rea. El e foarte contorsionat sufleteşte", explică Ivanov, pentru EVZ.

Actorul evită "bombardamentul" societăţii prin micile plăceri ale vieţii. "Am noroc. Fac teatru, fac film şi mă curăţă de toate lucrurile astea. Fiecare-şi găseşte câte ceva mai bun de făcut. O plimbare, o carte, o discuţie cu un prieten apropiat", precizează actorul.

Pe lângă rolul de nazist pe care l-a interpretat în noul film al lui Serghei Loznitsa (cu care a mai colaborat la pelicula "My Joy", care a fost înscrisă în cursa pentru Palme d'Or, în 2010), Ivanov va mai lucra la debutul în lungmetraj al unui tânăr regizor ungur, Balint Kenyeres. "Am văzut trei scurtmetraje regizate de el şi am fost impresionat", spune Ivanov.

Viaţa actorului nu s-a schimbat odată cu succesul datorat rolului domnul Bebe din "4, 3, 2" al lui Cristian Mungiu, care i-a adus actorului locul al treilea în lista revistei "Time" cu cele mai bune interpretări ale anului. Jurnalistul de la "Time" a spus despre Ivanov că are "carisma glacială şi ameninţarea sexuală ale lui Vladimir Putin" şi că este ca un "Cernobâl ambulant".

De atunci a mai jucat roluri negative, precum "Traian", un mafiot rus cu operaţiuni în Spania, în mini-seria spaniolă "Crematorium", o producţie bine primită de care actorul român se declară mândru.

Ivanov mărturiseşte că mai participă la castinguri şi este încântat că are un agent în Anglia care-l mai scapă de discuţii interminabile cu producători, legate de contracte.

Cât despre reclamele în care joacă şeful furios, Ivanov spune că este recunoscut mai des datorită lor. "După felul în care-şi feresc privirea după ce se uită la mine îmi dau seama dacă mă ştiu din reclame sau din filme", explică actorul. <iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/WaJPqoDTcSM" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> <iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/XGBga31CBb4" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> <iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/DYX1pysmrxc" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>