Premierul Filat se adresează azi moldovenilor, într-un context politic tensionat

Premierul Filat se adresează azi moldovenilor, într-un context politic tensionat

Premierul Republicii Moldova, Vlad Filat, se va adresa astăzi populaţiei, în urma consultărilor cu societatea civilă şi cu toate partidele politice, care s-au desfăşurat în ultima săptămână. Analiştii nu exclud surprize legate de viitoarea structură de guvernare.

Premierul moldovean a organizat consultările în contextul unor neînţelegeri tot mai vizibile în cadrul Alianţei pentru Integrare Europeană aflată la guvernare. El a anunţat că în urma acestora va face publică decizia sa privind viitorul guvernului pe care îl conduce.

Unii analişti şi jurnalişti de la Chişinău nu exclud că Filat ar putea să anunţe demisia guvernului sau chiar o alianţă cu Partidul Comuniştilor, dar aceste informaţii nu au fost confirmate. Filat s-a întâlnit ieri cu fostul preşedinte moldovean şi lider al comuniştilor, Vladimir Voronin.

Potrivit Unimedia, consultările cu societatea civilă şi formaţiunile politice au vizat teme de actualitate, precum situaţia social-politică din ţară, contextul în care activează în prezent guvernul, situaţia în ceea ce priveşte procesul de reformă şi alte teme de interes.

Ne puteți urmări și pe Google News

Totul se joacă la nivel local

Tensiunile din interiorul alianţei tripartite de guvernământ au răbufnit astăzi din nou când Marian Lupu, liderul Partidului Democrat şi preşedintele interimar al ţării, a acuzat Partidul Liberal-Democrat condus de Filat că nu vrea să semneze un acord pentru închegarea alianţei şi la nivel local.

"Lipsa de voinţă pentru a semna un acord la nivel naţional înseamnă o situaţie de izbelişte în continuare. Nu se doreşte ca centrul să se implice în teritoriu", a declarat Lupu, citat de Unimedia.

Acest acord la nivel local prevede ca distribuţia funcţiilor de preşedinte de raion să se facă în baza rezultatelor generale ale alegerilor obţinute de cele trei partide. Astfel, PLDM urmează să obţină preşedinţia a 13 raioane, PD – 9 raioane şi Partidul Liberal (PL) – 4 raioane. Liberal-democraţii au lăsat însă să se înţeleagă că PD şi PL îşi doresc prea mult în raport cu scorul reuşit la alegerile locale.