Vlad Filat a negociat la Moscova un nou contract pentru importul de gaze

Vlad Filat a negociat la Moscova un nou contract pentru importul de gaze

Premierul Republicii Moldova Vlad Filat a avut astăzi, la Moscova, o întâlnire cu directorul companiei ruse Gazprom, Alexei Miller, surse citate de presa moldovenească vorbind de un preţ mai mic decât cel actual la următorul contract pentru importurile de gaze.

Cei doi au examinat cum decurge activitatea de determinare a parametrilor noului contract privind livrarea gazului rusesc în Republica Moldova, menţionează un comunicat al Gazprom, citat de Agerpres

"S-a stabilit ca, în discutarea parametrilor, să se ţină cont de propunerile prezentate de Chişinău privind participarea Gazprom la proiectele de investiţii de pe teritoriul Republicii Moldova", arată sursa citată.

Compania Moldovagaz, ale cărei acţiuni sunt deţinute de Gazprom (50%), guvernul Republicii Moldova (35,3%), cabinetul de miniştri al Transnistriei (13,44), a semnat în decembrie 2006 cu concernul rus un contract privind livrarea gazului în perioada 2007-2011.

Ne puteți urmări și pe Google News

În 2007, preţul contractual al gazului livrat era de 170 de dolari pe 1000 de metri cubi, iar în 2008-2011 s-a calculat "printr-o formulă ce se baza pe principiile de piaţă", afirmă Gazprom, menţionând că în 2008-2010 a utilizat, la determinarea preţului, şi coeficienţi de reducere.

Potrivit unor surse citate de Jurnal de Chişinău, astăzi ar putea fi anunţat noul preţ la care Republica Moldova va cumpăra gazele naturale în următorii ani. Actualul contrat cu "Gazprom" expiră la sfârşitul anului şi a prevăzut creşterea treptată a preţului până la nivel european.

Ieri, ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, a confirmat că noul preţ va fi mai mic decât cel actual. El a precizat că, în următoarele zile, anume prim-ministrul Vladimir Filat va anunţa noul preţ al gazelor deoarece "sub supravegherea personală a sa au avut loc negocierile cu "Gazprom" în stadiul final".