Analiza pornește de la situația Muzeului Național de Istorie a României, unde fostul manager Ernest Oberländer Târnoveanu, după ce a pierdut concursul a devenit manager interimar. Dar continuă cu referiri la monumente, pe care, de altfel, fostul ministru le apăra mergând pe teren. Apoi critică ceea ce se întâmplp cu cinematografia și încheie cu tinerii, care pot, dar… nu au unde! Iată ce spune Vlad Alexandrescu.

„La al doilea concurs pentru desemnarea managerului Muzeului Național al Țăranului Român, după ce primul concurs care l-a dat clar câștigător pe Vintilă Mihăilescu în fața lui Virgil Nițulescu a fost casat, o altă comisie de concurs l-a declarat câștigător pe cel de-al doilea. Ministrul Corina Suteu a făcut exact ce a dorit sistemul. La fel ca la Muzeul Național de Istorie a României, unde după ce fostul manager Ernest Oberländer Târnoveanu a obținut nota 6.80 (notă după care ministrul era obligat potrivit legii să îl demită), Corina Suteu l-a numit tot pe el interimar pentru 4 luni.

Se alege praful de toată reforma pe care am pornit-o! Acest demers a produs un șoc în rețeaua directorilor din instituțiile aflate în subordinea ministerului Culturii, precum și în grupurile de interese ce gravitează în jurul monumentelor de patrimoniu ale României. Am sperat că această reformă va fi continuată chiar de succesoarea mea la minister. Președintele Klaus Iohannis a spus, cu prilejul depunerii jurământului ei, că domeniul de care se ocupă ministerul Culturii are nevoie de reformă. Din nefericire, la ministerul Culturii cuvântul reformă nu se mai pronunță. E limpede pentru mine astăzi că, în fața amenințării pe care acei directori pare că o reprezintă, a prevalat o frică atavică. Și un control radical al deciziei de către grupuri de interese. Nu pot spune cu precizie unde este originea eșecului. Probabil în acea frică și în neasumare. Or, aici e ca la o luptă inegală cu o haită de câini sălbatici: dacă te simt că ți-e frică de ei, ești pierdut! Te vor sfâșia.

Ca dovadă, Legea Cinematografiei, un proiect pornit tot sub mandatul meu, asumat și finalizat de Corina Șuteu, s-a împotmolit în Parlament, unde a fost tăiat de pe Legea de abilitare a Guvernului de a emite ordonanțe pe perioada vacanței parlamentare. Este trist, cât se poate de trist! Tot ce pot spune aici este că îmi pare rău că, în această privință, se pierd luni prețioase, în care din interiorul unui guvern partizan al reformelor se puteau face transformări spectaculoase ale sistemului.

Această risipă de timp se petrece în dauna oamenilor tineri, în special, care așteaptă în continuare recunoaștere și dreptate și care gem sub povara subfinanțării sau nefinanțării proiectelor culturale. A canalizării discreționare a fondurilor. A politicilor de angajare ce mimează selecția pe merit. Reformele pe care le-am inițiat s-au dus de râpă. Majoritatea au fost deja abandonate, iar în lunile ce vin vor fi abandonate și cele câteva care mai sunt pe agendă, de formă. Asta în ciuda unor oameni dedicați și pricepuți care cred în ele și care și-au pus toată energia în desfășurarea lor. Fără curaj nu se poate face nimic. La capătul mandatului acestui ministru nu va mai rămâne nimic din toate proiectele pe care le-am început!”

Deocamdată, ministrul Culturii Corina Șuteu, care de altfel își arăt aadmirația pentru Vlad Alexandrescu și pentru activitatea sa reformatoare, nu a avut nicio reacție.