Viziunile celor în moarte clinică, studiate de medici

Viziunile celor în moarte clinică, studiate de medici

Specialiştii vor studia peste 1.500 de pacienţi care susţin că s-au desprins de corp şi au plutit în sala de operaţii.

Sunt semnalate din ce în ce mai multe cazuri de pacienţi care, fiind în stop cardiac pe masa de operaţie şi cu activitatea cerebrală blocată, la revenirea la viaţă au povestit exact ce s-a întâmplat în timpul intervenţiei chirurgicale. Mulţi susţin că ar fi „plutit“ pe deasupra medicilor care făceau tot posibilul să-i reanimeze.

Cel puţin unul din zece pacienţi a descris exact ceea ce se petrecea în sala de operaţii sau a avut alte viziuni, potrivit statisticilor.

Săli pregătite pentru „vizionare“

Ne puteți urmări și pe Google News

Fenomenul „desprinderii de corp“ îi intrigă din ce în ce mai mult pe specialişti. De aceea, zeci de medici britanici şi de peste Ocean vor să demareze un studiu al acestui fenomen, informează publicaţia „Courrier International“. Cercetările, care vor dura trei ani, vor fi coordonate de Universitatea din Southampton.

Unii dintre pacienţii care au trecut pe lângă moarte afirmă că au văzut un tunel sau o lumină puternică ori au observat de la înălţime ce făcea personalul medical. De aceea, în cadrul studiului, în sălile de operaţie şi în cele de reanimare va fi amplasat mobilier special, care va permite vizualizarea de detalii doar de la nivelul tavanului.

„Dacă putem demonstra că rămânem conştienţi chiar şi după încetarea activităţii cerebrale, asta ar putea însemna că starea de conştienţă este o entitate distinctă“, subliniază dr. Sam Parnia, şeful echipei de medici care participă la această cercetare. Din experienţa sa de medic reanimator, el a realizat că ştiinţa nu a examinat de o manieră satisfăcătoare experienţele la frontiera dintre viaţă şi moarte. „Este puţin probabil să avem cazuri numeroase de «desprindere de corp». Dar suntem deschişi la minte, aşa că dorim să verificăm mai atent fenomenul. Dacă nimeni nu va vedea nimic în timp ce se află în moarte clinică, atunci înseamnă că este vorba doar despre iluzii şi false amintiri. Dar, oricum, există un mister care să merite o observare ştiinţifică mai atentă“, consideră Sam Parnia.

Stopul cardiac, moment de revelaţie

Moartea nu intervine la un moment specific, ci este un proces care se declanşează atunci când bătăile inimii încetează, plămânii se blochează şi creierul nu mai funcţionează. „Aceasta este starea clinică pe care o denumim stop cardiac, moment în care sunt prezente cele trei criterii ale decesului. Urmează apoi un interval de timp - de la câteva secunde până la o oră - în care manevrele de resuscitare pot reuşi repornirea inimii, inversând astfel procesul morţii. Ceea ce simt pacienţii în acest interval în care sunt în stop cardiac oferă o deschidere unică despre ceea ce am putea simţi fiecare dintre noi în momentul propriei morţi“, explică dr. Parnia.

AMPLOARE

Spitale celebre participă la experiment Printre unităţile medicale de marcă din Marea Britanie care iau parte la studiul asupra „desprinderii de corp“ se numără Spitalul Addenbrookes din Cambridge, Spitalul Universitar din Birmingham şi Spitalul Morriston din Swansea, precum şi alte nouă spitale celebre din SUA.