În ziua în care DNA salva, practic, obrazul României, Ponta lansa un atac dur împotriva instituţiei.
Declaraţiile lui Victor Ponta nu sunt însă nici noi şi nici izolate. Aproape toţi liderii USL, în frunte cu preşedintele interimar Crin Antonescu şi ministrul de Justiţie Titus Corlăţean, au criticat permanent această instituţie. Miercuri seara, Ponta a comparat DNA cu procuratura stalinistă din anii '50. În emisiunea "Ultimul cuvânt" de pe B1 TV, premierul Victor Ponta s-a plâns că telefonul său este ascultat, că DNA trasmite către presă convorbirile sale şi a comparat anchetarea medicilor care l-au tratat pe Adrian Năstase cu celebrul "complot al doctorilor" din 1952, când procuratura lui Stalin a "demascat" o serie de medici, majoritatea de origine iudaică, că ar fi dorit să asasineze conducerea sovietică. "Îmi aduc aminte de procesul medicilor din 1952, de pe vremea lui Stalin. Vă rog, domnule ministru Cepoi, să transmiteţi medicilor excepţionali chemaţi la DNA respectul meu pentru munca lor", a declarat, teatral, Ponta. "M-au înregistrat pe mine" Acuzaţiile lui Ponta la adresa DNA: "Faptul că apare în presă imediat de la DNA, pe surse, o convorbire telefonică absolut benignă, nimic important, a primului ministru (...) nu este un lucru normal. Ştiţi unde s-a întâmplat lucrul ăsta? În Italia. Ştiţi că dădeau convorbirile lui Berlusconi cu iubitele lui". "M-au înregistrat pe mine, normal, că şi-au făcut treaba", este o altă declaraţie ironică despre activitatea DNA. Faţă de acest aspect, raportul european pe Justiţie cere fără echivoc "asigurarea continuităţii, şi sub noua conducere, a rezultatelor obţinute de DNA şi Ministerul Public". În acelaşi timp, Comisia Europeană cere "abţinerea de la numiri în cursul preşedinţiei interimare.
Piruetele interimarului Antonescu
Consecvenţa ministrului Titus Corlăţean
"Îmi aduc aminte de procesul medicilor, de pe vremea lui Stalin. Vă rog să transmiteţi regretul meu pentru că sunt anchetaţi din cauză că sunt medici. Sper să nu reluăm un episod din 1952 şi în 2012". Victor Ponta, premier "DNA s-a dovedit a fi un acuzator energic şi imparţial. Viitoarele numiri în cadrul parchetelor reprezintă o oportunitate de a demonstra că factorii politici sprijină pe deplin instrumentarea cazurilor de coruptie." Raport MCV Ministru european pe Justiţie
Presa occidentală rămâne cu ochii pe România Presa internaţională a comentat ieri pe larg rapoartele Bruxelles-ului pe tema reformei justiţiei în România şi Bulgaria. "La cinci ani de la aderarea la UE, România a făcut obiectul unor critici publice neobişnuit de dure, în privinţa respectării valorilor democratice, în contextul în care Comisia Europeană a anunţat o monitorizare intensificată a ţării", scrie "New York Times". La rândul său, "Wall Street Journal" consideră că UE a mustrat aspru guvernul din România, solicitând extinderea monitorizării pentru a asigura statul de drept. Cotidianul "The Telegraph" vorbeşte despre faptul că "România alunecă neobservată spre despotism, iar liderii europeni sunt îngroziţi", în timp ce una dintre concluziile ziarului francez "Le Monde" sună astfel: "Cu un asemenea bilanţ, Bucureştiul va rata fără îndoială unul dintre principalele sale obiective şi anume intrarea în spaţiul Schengen". Pentru ziarul "La Tribune", raportul critic al Bruxelles-ului cu privire la situaţia justiţiei nu contribuie la îmbunătăţirea climatului economic deja plin de incertitudini generate de o criză politică fără precedent. CITIŢI ŞI:
- RAPORTUL PE JUSTIŢIE. Barosso: "România, pe buza prăpastiei". Vom fi monitorizaţi "la sânge"
- Corlăţean: În raportul pe justiţie va fi o adăugare politică
- Raport DUR pe Justiţie: Comisia Europeană critică presiunile Guvernului Ponta asupra Curţii Constituţionale
- DNA: "raportul demonstrează că ne-am atins obiectivul"
- Crin Antonescu: "Îmi păstrez rezervele în unele privinţe ale acestui raport"