VIZITAȚI ROMÂNIA! Imagini Fabuloase. Are 115 ani și este cel mai mare din Europa de Est

Dacă și anotimpurile ar putea fi sub vreun semn astrologic distinct, atunci înseamnă că sâmbata mezină a lunii noiembrie se află în zodia frunzelor ruginii din toamna aceasta obositor de frumoasă!

E dimineață. Doar o dimineață? Nu se poate! Când intri printre porțile unui paradis palpabil, nimic nu poate începe "doar cu o dimineață"! Parcul Nicolae Romanescu, din Craiova noastră cea de toata zilele, pare binedipsus la primele ore ale sfârșitului de an. Fuioarele de ceață încă se înfășoară pe umerii arborilor seculari care ne privesc din turnuri înalte, iar pastelul lizierei izbucnește ca o flacără fără pretenții în nuanțe roș-galbene, pe cât de bine regizată de mâna creației, pe atât de lipsită de putere calorică.

E frig, iar natura n-are timp de nimicuri.  

Istorie:

În 1898, după desemnarea lui Nicolae Romanescu ca primar, se votează un proiect de modernizare a oraşului, unul dintre obiectivele programului fiind acela de a se înfiinţa parcuri şi grădini. Pentru a-şi pune în practică ideea de înfrumuseţare a oraşului, Nicolae Romanescu avea nevoie şi de această zonă.

Arhitectul desemnat pentru realizarea acestui proiect a fost Edouard Redont, cel care a proiectat si Expoziţia Naţională din Parcul Carol - Bucureşti.

Construcţia parcului a început în anul 1897 şi a fost inaugurată în 1903 în prezenţa Regelui Carol. Edouard Redont a dus proiectul viitorului Parc Romanescu la Expoziţia Internaţională de la Paris (1900), iar proiectul a fost premiat cu Medalia de Aur.

Redont a dat dovadă de geniu la momentul întocmirii proiectului, venind cu idei foarte îndrăzneţe: au fost aclimatizate sute de specii de arbori, arbori care în mod normal nu cresc în condiţiile climatice ale României, a redesenat lacul, a proiectat podul suspendat, a proiectat castelul, a improvizat dealuri şi văi, drumuri, alei şi poteci care însumează peste 35 km lungime totul fiind lucrat în cel mai mic amănunt.

 

Castelul Fermecat a fost imaginat de mintea ingeniousă a lui Redont ca o îmbrăcăminte pentru imensele bazine de apă ce serveau la irigarea parcului, în anii în care totul era proiectat pentru a arăta perfect peste 100 de ani. Grădina zoologică a fost construită tot la începutul secolului. Lângă ea - debarcaderul, iar în apropierea lor se găseşte chioşcul rotund al fanfarei, chioşc comandat la atelierele din Viena. Lângă acesta este teatrul de vară.

La marginea de sud-est a parcului se găseşte hipodromul, întins pe o suprafaţă de 20 ha, cel mai mare din ţară la începutul secolului. Inaugurat în 1903, era folosit pentru curse de trap şi galop. După cel de-al doilea Război Mondial partea din faţa tribunei a fost transformată în teren pentru concursurile de sărituri peste obstacole. Din anul 2000 nu s-a mai desfăşurat nicio activitate în cadrul hipodromului.

Este considerat cel mai mare parc natural din Europa de Est.