România „Vizita preconizată a Papei nu face altceva decât să legitimeze, vrând-nevrând, actualul regim român postcomunist corupt, guvernarea care se caracterizează prin crizele sale permanentizate, politica guvernului de la Bucureși de discriminare și de  prejudiciere a drepturilor minorităților etnice și religioase”, a arătat Tokes într-un comunicat remis EVZ.  

Politicianul-episcop  a vorbit și în Parlamentul European despre faptul că vizita suveranului pontif nu este adecvată deoarece consideră că în România sunt încălcate drepturile minorităților.

László Tőkés a reamintit o luare de poziție similară, în 2017, a Arhiepiscopiei Romano-Catolice din Alba-Iulia, atunci când s-a anunțat prima dată că Papa ar putea veni în România.  „Acolo unde drepturile omului sunt lezate, unde credincioșii nu pot exersa drepturile lor minoritare și religioase prevăzute de Constituție, acolo nu putem vorbi de asigurarea condițiilor impuse de o asemenea vizită”, susținea Arhiepiscopia, al cărui arhiereu vicar, Ferenc Potyó, a mai spus că „până când statul român nu asigură drepturile fundamentale ale minorităților, nu pot fi asigurate condiții demne pentru vizita Papei”. 

 

László Tőkés a adresat conducătorilor UE și Papei Francisc rugmintea să ajute crearea condițiilor statului de drept democratic din România, a asigurării egalității bisericilor și a confesiunilor. Până când România nu este în stare să elimine răfuielile politice interne și atmosfera de dușmănie, ca președinte al Consiliului Uniunii Europene nu va putea reprezenta autentic și eficient realizarea unității și a coeziunii europene. În această situație, atât guvernul social-democrat, cât și președintele statului român, de etnie germană, vor trebui să depună eforturi pentru ca în spiritul luptei împotriva xenofobiei, obiectiv important declarat pentru semestrul președinției, să elimine în primul rând în România discriminaterea minorităților naționale și religioase, și împreună cu ei să realizeze unitatea societății românești”, a spus europarlamentarul.

Suveranul pontif va veni în România la sfârșitul lunii mai și anunțul a  fost primit cu entuziasm de către catolicii din România, dar și din țările vecine.

 

 

 

 

Te-ar putea interesa și: