De azi şi până la sfârşitul anului, poliţia rutieră pune "tunurile" pe vitezomani în încercarea de a reduce numărul accidentelor grave cauzate de aceştia. Peste 2.100 de accidente rutiere, 341 de morţi şi 3.171 de răniţi. Acesta este bilanţul sumbru al inconştienţei şoferilor obişnuiţi să calce peste limită pedala de acceleraţie, doar în primele şase luni ale acestui an.
„În medie, în fiecare lună, din cauza vitezei, pe şoselele României se produc peste 350 de accidente grave, în care-şi pierd viaţa aproximativ 60 de persoane, iar alte 500 sunt rănite. Statisticile arată că accidentele grave cauzate de viteză reprezintă nu mai puţin de 48,12 la sută din totalul celor înregistrate de la începutul acestui an, la nivel naţional. Acesta este principalul motiv pentru care am decis să punem «tunurile» pe vitezomani şi să demarăm o amplă campanie de prevenire a accidentelor cauzate de aceştia“, au precizat oamenii legii. 500.000 de euro pentru educare
Campania - în care Petrom va investi 500.000 de euro - va avea şi o latură de sensibilizare şi educare a şoferilor. Concret, două spoturi TV şocante - unul destinat familiştilor, iar celălalt tinerilor cărora le plac maşinile puternice şi femeile frumoase - vor fi difuzate, zilnic, pe toate posturile de televiziune, până la sfârşitul lunii septembrie. Spoturile TV vor fi completate de spoturi radio şi de printuri la fel de sugestive.
Potrivit mai-marilor poliţiei, există, de fapt, trei cauze majore ale „carnagiului“ de pe şoselele din România. Doar în primele şase luni ale acestui an, 1.238 de persoane au murit, iar alte peste 5.200 au fost rănite în cele 4.384 de accidente grave produse pe drumurile din ţară.
„De trei ani ne luptăm pentru combaterea a trei factori. Primul este infrastructura defectuoasă, care nu poate prelua valorile mari de trafic. Al doilea este inconştienţa şoferilor şi a pietonilor care încalcă regulile de circulaţie, iar ultimul factor este cel educaţional, pentru că este nevoie de o schimbare a mentalităţii şi a comportamentului în trafic“, a conchis şeful poliţiei, chestorul Gheorghe Popa. 42 de răniţi la Constanţa
Ieri, chiar în timpul lansării campaniei poliţiei, pe DN 2A, la ieşirea din municipiul Constanţa spre localitatea Ovidiu, 42 de persoane au fost rănite, într-unul dintre cele mai grave accidente rutiere produse în România, în ultimii ani. În „carambol“ au fost implicate patru autoturisme şi un microbuz de transport persoane, cel puţin 13 ambulanţe fiind mobilizate pentru a transporta victimele la Spitalul Judeţean Constanţa. Cei mai afectaţi au fost pasagerii microbuzului, care au suferit fracturi multiple ori traumatisme cerebrale. Toate echipajele Poliţiei Rutiere Constanţa s-au mobilizat la locul accidentului, traficul în zonă fiind blocat aproape două ore. Potrivit poliţiştilor, vinovat de producerea accidentului a fost şoferul unui autoturism care circula spre Ovidiu, iar, la un moment dat, a vrut să întoarcă maşina şi s-a oprit brusc.
Autoturismul a fost lovit din spate de o altă maşină, al cărui şofer nu a mai putut frâna la timp, şi aruncat pe sensul opus, în microbuzul în care se aflau 20 de pasageri. Microbuzul a lovit apoi alte două autoturisme şi s-a răsturnat într-un şanţ de pe marginea drumului. (A colaborat Feri Predescu)
2.400 de pietoni, amendaţi în două săptămâni
Nu mai puţin de 2.400 de pietoni, surprinşi traversând neregulamentar, au fost amendaţi de poliţiştii bucureşteni în cele 15 zile ale campaniei intitulate
„Nu-ţi arunca viaţa în stradă!“, iniţiată de Brigada de Poliţie Rutieră la jumătatea acestei luni. De la începutul acestui an, traversările neregulamentare au provocat, doar în Bucureşti, 766 de accidente rutiere grave, soldate cu 27 de morţi şi 759 de răniţi grav. Şi ieri, din acelaşi motiv, un bucureştean de 85 de ani a murit după ce a fost lovit de un tramvai al liniei 41, pe Calea Crângaşi, în sectorul 6 al Capitalei.
Vezi spotul campaniei aici: Cât de cool e viteza