Conform ultimei statistici trans mise de Ministerul Sănă tății, în județul Dolj există 12 cazuri, în județul Iași 10, în București 8, în județele Olt și Teleorman câte 4, în județul Galați și Ilfov câte 3, în județele Giurgiu și Brăila câte 2, iar în județele Bacău, Tulcea, Bihor, Botoșani, Vrancea, Covasna, Mehedinți și Satu Mare câte 1 caz.

De asemenea, 80% din persoanele infectate nu prezintă simptome. În strânsă legătură cu acest aspect, se recomandă prezentarea de urgență la cel mai apropiat spital sau cabinet medical, dacă se observă următoarele simptome: febră mare, dureri acute de cap, rigiditatea gâtului, vărsături, erupții cutanate pe gât, sensibilitate crescută la lumină, convulsii, frisoane, obseală cronică sau slăbiciune musculară. Simptomele sunt, în mare parte, asemănătoare cu cele ale gripei sezoniere.

 În anumite cazuri, boala poate evolua spre forme mai grave cum ar fi encefalită, meningită, meningoencefalită sau chiar poliomelită. Cei mai afectați sunt copiii și persoanele în vârstă. Specialiștii sunt de părere că nu este vorba de o epidemie, ci doar de cazuri sporadice și că decesele au survenit la pacienții care prezentau comorbidități.

Dat fiind faptul că nu există niciun vaccin sau vreun tratament viral specific, populația își poate lua următoarele măsuri de protecție: îmbrăcăminte cu mâneci și pantaloni lungi, folosirea substanțelor care resping țănțarii, montarea plaselor de țânțari la ferestrele locuințelor, limitarea plimbărilor în zonele cu umiditate ridicată și cu multă vegetație, secarea bălților de pe lângă gospodării, îndepărtarea gunoiului menajer și a obiectelor care favorizează acumularea apei.