Virusul ucigaș și agitația de pe scenă politică americană

Virusul ucigaș și agitația de pe scenă politică americană

În continuare preocupată de propagarea infecţiilor cu coronavirus, presa internaţională îşi îndreaptă totodată atenţia asupra foarte agitatei scene politice americane.

Agenţia de presă chineză Xinhua informează că "numărul cazurilor de infectare cu noul coronavirus în China a depăşit 20.000, iar decesele provocate se ridică la peste 400". Xinhua recunoaşte că reacţia Chinei a evidenţiat "lipsuri şi deficienţe", dar subliniază că "puţine ţări ar putea lua măsuri atât de prompte şi hotărâte pentru limitarea răspândirii epidemiei" şi "încă mai puţine ar putea aloca resurse pentru oamenii cei mai loviţi, într-un timp atât de scurt, cum s-a întâmplat cu construirea spitalului cu o capacitate de 1.000 de paturi în doar 10 zile".

The Guardian remarcă însă lipsa preşedintelui chinez Xi Jinping din prim-planul luptei guvernului de la Beijing împotriva virusului, el rămânând la comandă de la distanţă. O abordare atipică pentru preşedintele autoritar "care a centralizat agresiv puterea şi s-a plasat în centrul Partidului Comunist", comentează cotidianul londonez.

Explicaţia ar putea ţine de riscurile sporite în plan politic ale consecinţelor epidemiei, în situaţia în care măsurile neadecvate "subminează mitul meritocraţiei chineze şi erodează încrederea oamenilor în guvern", punctează New York Times.

Ne puteți urmări și pe Google News

Atent la consecinţele în plan economic, Wall Street Journal relatează că pe fondul temerilor privind creşterea numărului îmbolnăvirilor, "Macao a decis închiderea cazinourilor, iar Beijingul a injectat fonduri suplimentare în sistemul său bancar".