Virusul respirator care se răspândeşte în China, confirmat și în România. Cât de grav este metapneumovirusul

Virus respirator. Sursa foto: Pixabay

Virusul care se propagă în China a fost confirmat și în țara noastră. Este vorba despre o pacientă în vârstă de 67 de ani și care, spunmedicii, nu a călătorit în străinătate.

Virusul respirator din China a ajuns și în România

Dr. Călin Sonea, medicul șef al DSP Bihor, a declarat miercuri că a fost confirmat un caz de metapneumovirus uman (HMPV), un virus respirator care se propagă în nordul Chinei, mai ales la copiii sub 14 ani.

Pacienta, în vârstă de 67 de ani, care nu a fost plecată în străinătate, se află în spital, în izolare și are o stare de sănătate bună.

„Astăzi a fost confirmat primul caz de HMPV la un pacient din Bihor, în urma analizelor efectuate la Institutul Cantacuzino”, a declarat miercuri dr. Călin Sonea, medicul șef al DSP Bihor, pentru bihoreanul.ro.

Ancheta epidemiologică va determina cum a contractat boala, deoarece pacienta nu a călătorit în străinătate. Primele simptome au fost observate pe 26 decembrie.

Acest virus provoacă îngrijorări

Virusul, descoperit pentru prima dată în 2001, stârnește îngrijorări printre specialiști din cauza creșterii globale a infecțiilor respiratorii în această iarnă.

Virusul respirator reprezintă un pericol pentru grupurile vulnerabile, precum nou-născuții, vârstnicii și persoanele cu un sistem imunitar compromis. În plus, are anumite trăsături care pot îngreuna identificarea sa în comparație cu alte virusuri.

Virusul respirator din China a ajuns și în România. Sursa foto: Pixabay

Virusul respirator generează simptome similare cu cele ale răcelii sau gripei, inclusiv tuse, secreții nazale, congestie și dificultăți de respirație, iar majoritatea oamenilor se recuperează în câteva zile. Totuși, există cazuri în care infecțiile pot fi severe, necesitând internarea în spital.

Virusul respirator HMPV nu poate fi combătut cu vaccin

În momentul de față, nu există vaccinuri disponibile pentru HMPV, însă mai multe sunt în stadiu de dezvoltare, inclusiv unele care ar putea oferi protecție atât împotriva acestui virus, cât și împotriva virusului respirator sincițial (VRS).

Spre deosebire de coronavirusul responsabil pentru pandemia Covid-19 din 2020, HMPV este un virus bine cunoscut, care face parte din familia Pneumoviridae, alături de virusul respirator sincițial.

Atât copiii, cât și persoanele în vârstă sunt mai predispuși să fie spitalizați din cauza HMPV, care poate duce la forme mai severe de boală la cei cu slăbiciuni ale sistemului imunitar sau cu afecțiuni pulmonare cronice