Evenimentul Zilei > Actualitate > Virusul misterios care a îngrozit lumea a făcut prima victimă
Virusul misterios care a îngrozit lumea a făcut prima victimă

Virusul misterios care a îngrozit lumea a făcut prima victimă

La începutul lunii, China a declanșat codul roșu după un val de pneumonii virale care a afectat zeci de persoane din orașul Wuhan. Sâmbătă, autorităţile medicale chineze, care supraveghează această boală, au anunțat primul deces cauzat de un nou virus din familia SRAS (Sindromul Respirator Acut Sever).

Potrivit AFP, care citează Comisia municipală pentru igienă şi sănătate din Wuhan, unde s-a declanşat epidemia, dintre cei 41 de pacienţi diagnosticaţi cu acest nou tip de coronavirus, unul a decedat, doi şi-au încheiat tratamentul, iar şapte sunt încă în stare critică.

Autorităţile chineze informaseră anterior că 59 de persoane sunt afectate de această epidemie.

Un purtător de cuvânt al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a declarat că este conștient de focar și a fost în contact cu guvernul chinez. ”OMS monitorizează îndeaproape acest eveniment și va da mai multe detalii pe măsură ce le va avea”, a spus oficialul.

Boala a apărut la sfârşitul lui decembrie la Wuhan, suscitând temerile unei reapariţii a SRAS, care a provocat moartea a 349 de persoane în China continentală şi 299 la Hong Kong în perioada 2002-2003. Tulpina este un coronavirus, dintr-o familie cu un spectru larg de viruşi.

Pacienţii sunt în principal furnizori ai unor firme care aprovizionează o piaţă de peşte din Wuhan, care a fost închisă la 1 ianuarie în urma epidemiei.

Autorităţile din Hong Kong, regiunea semiautonomă afectată grav de SRAS în 2002-2003, a luat măsuri de precauţie precum dezinfectarea trenurilor şi avioanelor şi au introdus controale în rândul pasagerilor.

Epidemia intervine chiar înainte de perioada intensă a deplasărilor în masă pentru vacanţa Noului An lunar de la sfârşitul lunii ianuarie, când zeci de milioane de persoane călătoresc cu autobuzul, trenul sau avionul.

La Hong Kong, 48 de persoane au fost spitalizate în ultimele zile după întoarcerea lor din Wuhan, potrivit autorităţilor locale. Pacienţii prezentau simptome de gripă, însă nu a putut fi confirmată intrarea lor în contact cu misteriosul virus.