Virusul gripei porcine este mai blând cu europenii

În Europa s-au înregistrat cazuri mai uşoare, cei mai mulţi bolnavi fiind trataţi acasă. Nu este exclus însă ca mutaţiile virusului să aducă forme mai agresive de la toamnă.

Cele trei cazuri de gripă porcină înregistrate în România sunt uşoare, susţin autorităţile. Pe lângă Liliana Cristea, românca depistată cu virusul A/H1N1, venită de la New York, boala a mai fost confirmată la tatăl acesteia şi la unul dintre băieţii ei. Cu toţii vor rămâne sub supraveghere medicală la Institutul „Matei Balş” din Bucureşti, timp de o săptămână.

Reprezentanţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) îndeamnă populaţia la calm, deoarce în Europa virusul este mai puţin agresiv decât în Mexic. Pe teritoriul european nu s-au înregistrat până acum decese, iar oamenii sunt diagnosticaţi rapid şi monitorizaţi mai bine.

Formă uşoară a bolii la băieţel şi la bunicul lui

După ce o externaseră destul de rapid pe Liliana Cristea, medicii au decis să o reinterneze alături de tatăl şi de fiul ei, care au fost depistaţi ca purtători ai virusului A/H1N1. „Cei doi, băieţelul şi bunicul, suferă de o formă uşoară a bolii, dar pentru a evita com pli caţiile le-au fost administrate şi medicamente antivirale”, a precizat epidemiologul Molnar Geza.

Medicii spun că, în ciuda faptului că micuţul a fost diagnosticat cu virusul A/H1N1, el nu prezintă simptome ale gripei. În schimb, bunicului său îi curge nasul şi are febră uşoară.

Reportaj la bloc

În timp ce toată familia contaminată a ajuns din nou la spital, vecinii de bloc ai Lilianei Cristea, din cartierul Militari, sunt relaxaţi. O vecină se rupe de la tigaia ce sfârâie pe foc să explice că nu-i cunoaşte prea bine pe părinţii fetei. „Ştim doar că tatăl fetei e taximetrist, că a mers şi i-a luat de la gară, şi că mama e pensionară. Are un frate mai mare, cam de vârsta lu' fiu-meu, 33 de ani. N-am mai văzut-o pe fată de vreo patru ani şi nu ştiu de când a plecat în America. Oricum, ea nu stă aici, are un apartament în Drumul Taberei”, spune femeia, sprijinind uşa.

Vecinii încep să se familiarizeze cu jurnaliştii. Cablurile, microfoanele şi aparatele de filmat ridicate cât să prindă toată înălţimea blocului, postate în faţa scării, au devenit curiozitatea trecătorilor. Ieri după-masă, mulţi dintre vecinii care rataseră ştirile despre primul caz de gripă porcină în ţară făceau ochii mari şi începeau să pună întrebări.

Gripa nouă, tratată mai mult la domiciliu

Statisticile arată că majoritatea cazurilor din ultimele zile înregistrate pe continentul european au drept sursă SUA.

Deşi virusul A/H1N1 suferă încontinuu modificări, pe teritoriul european s-au înregistrat doar forme „blânde” ale bolii, iar procentul celor care au avut nevoie de interare a fost mic. „În 80% din cazurile diagnosticate în lume, s-a făcut tratament la domiciliu”, a precizat ieri ministrul Bazac.

Faţă de mexicani şi americani, europenii au reacţionat mult mai bine la contactul cu virusul. „Pe teritoriul american, virusul a fost mai agresiv, aşa că şi boala a fost mai dură. Totuşi, cei care au murit aveau un organism slăbit, iar gripa s-a asociat şi cu alte probleme de sănătate”, a explicat Victor Olsawsky, reprezentantul OMS în România.

Specialistul spune că sistemele de sănătate din Europa au depistat cazurile din timp şi le-au monitorizat corect, ceea ce a ajutat la limitarea numărului de îmbolnăviri. „Cu toate acestea, europenii ar trebui să fie atenţi în continuare, pentru că nu contează doar cât de performant e un sistem de sănătate şi cât de virulent este virusul, ci şi imuniatea personală şi a populaţiei din care faci parte”, a precizat Olsawsky.

Concediu medical pentru „contacţi”

Deşi în România au avut loc alte două transmiteri secundare (la tatăl femeii şi la unul dintre cei doi băieţi), ţara noastră nu se află în carantină. „Ancheta epidemiologică la cele 15 persoane din avionul Air France, situate în apropierea femeii, precum şi la celalalte şapte cu care aceasta a venit în contact, este în desfăşurare. Toţi cei contactaţi au fost sfătuiţi să îşi ia concediu medical şapte zile”, a declarat ieri ministrul Ion Bazac.

De ieri, Institutul „Cantacuzino” din Bucureşti a fost acreditat să interpreteze probe venite din Serbia, Macedonia, Albania, Bulgaria, Croaţia, Moldova, Bosnia. „Am primti deja probe din Albania şi Moldova şi mai aşteptăm din Croaţia şi Serbia”, a declarat ministrul sănătăţii, Ion Bazac.

DUPĂ CINE A ALERGAT PRESA

„Victimele colaterale” ale virusului A/H1N1 locuiesc în cartierul bucureştean Colentina

Vlad Odobescu

Când primii ziarişti au bătut la uşa unei familii din cartierul Colentina din Capitală, acum două zile, toată lumea era bine sănătoasă, acasă sau pe afară, cu treabă.

Oamenii au aflat de la presă că ar fi bolnavi. Şi nu de vreo maladie oarecare, ci de gripă porcină. Presa era interesată în primul rând de soarta Lilianei Crişan – numele care a circulat, o vreme, ca fiind al primei victime de neam româneasc a temutului H1N1. Mihai D., tatăl femeii prinse în această confuzie, a povestit pentru EVZ cum e să trăieşti sub asediul unor ziarişti greşit informaţi. „Cică li s-a zis că ar fi vorba de familia Crişan care locuieşte în sectorul 2, şi că singurii în cauză am fi noi”. Aşa i s-a răspuns bărbatului când a pus legitima întrebare „De ce noi?”. „Ăsta a fost norocul nostru...”, îşi continuă el istoria.

„Primii au fost de la un ziar, pe la prânz. Le-am zis că fiică-mea are 40 de ani şi că n-a fost niciodată în America. Au înţeles şi-au plecat: «Pa şi la revedere!». Au venit apoi de la o televiziune”, adaugă el. Ieri, a fost rândul unora de la un tabloid, care au fost şi cei mai deranjanţi: cu toate că au primit lămuririle de rigoare, l-au fotografiat pe Mihai D. la plecare. Ca nu care cumva să fi fost minţiţi!

La o adică, domnul Mihai poate să înţeleagă prin ce trece familia cu pricina, poate intra chiar în pielea personajelor reale ale poveştii. Nu şi-a pierdut însă simţul umorului: „Cum ar veni, acum sunt şi eu internat...”. A lucrat şi el în domeniul sanitar, însă nu poate pricepe cum de medicii pot acţiona „cu atâta lipsă de profesionalism”: „Nu ştiu cum de i-au permis femeii să iasă din spital. Ca după aia să aducă înapoi toată familia”... Ambulanţele şi aparatele de fotografiat s-au împrăştiat iarăşi prin tot Bucureştiul.

EUROPA

Mulţi purtători ai virusului au venit din SUA

Slovacia a raportat ieri primul caz de gripă porcină, depistată la un bărbat în vârstă de 37 de ani care a călătorit recent în Statele Unite. Pacientul a fost internat într-un spital din capitala ţării, Bratislava, a anunţat ministrul slovac al sănătăţii, Richard Rasi, citat de France Presse. Potrivit ministrului, starea de sănătate a bărbatului era una bună, acesta neavând febră şi „nici alte simptome” ale bolii. Nici unul dintre slovacii care se aflau la bordul aceluiaşi avion nu prezentau simptome ale gripei.

Într-un raport al Centrului European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor Transmisibile, dat pu bli cităţii miercuri, se precizează că purtătorii virusului A/H1N1 depistaţi săptămâna aceasta în Irlanda, Finlanda, Belgia, Franţa şi Polonia au călătorit anterior în Statele Unite. Cazurile din România şi Slovacia nu fac decât să confirme faptul că mulţi europeni contaminaţi s-au aflat anterior pe teritoriul SUA. (Dan Stancu)

50 de ţări au raportat cazuri confirmate de contaminare cu virusul A/H1N1

CITIŢI ŞI:

România, pe harta ţărilor cu gripă porcină