Evenimentul Zilei > Social > Virusul care face prăpăd printre români. 8 din 10 persoane sunt infectate!
Virusul care face prăpăd printre români. 8 din 10 persoane sunt infectate!

Virusul care face prăpăd printre români. 8 din 10 persoane sunt infectate!

Afirmații grele făcute de Adrian Streinu Cercel, la un eveniment organizat de Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice.

Managerul Institutului „Matei Balş”, din Capitală, a vorbit despre pericolul reprezentat de cancerul de col uterin. O somitate în medicină, Streinu Cercel a arătat că, anual, în România se înregistrează 3.300 de cazuri noi, femeile active cu vârsta cuprinsă între 15 și 44 de ani fiind cele mai afectate de această boală.

Datele prezentate de managerul de la „Matei Balș” sunt cu adevărat îngrijorătoare: an de an, în țara noastră sunt 1.740 de decese cauzate de cancerul de col uterin!

„În fiecare an, în România se înregistrează 3.300 de cazuri noi de cancer de col uterin, 1.740 decese cauzate de această boală. Femeile active cu vârsta cuprinsă între 15-44 de ani sunt cele mai afectate de cancerul de col uterin”, a arătat medicul, prezent la Râmnicu Vâlcea, la un eveniment organizat de Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice.

Conform RTV, Streinu Cercel le-a spus celor prezenți la întâlnire că, la un moment dat, „8 din 10 persoane active sexual vor fi infectate cu cel puţin o tulpină de HPV. HPV este al doilea agent patogen responsabil pentru cancer, la nivel mondial, iar infecţia persistentă cu una dintre acest tulpini este responsabilă pentru unul din trei noi cazuri de cancer atribuit unei infecţii care apar în lume”.

Cu alte cuvinte, mai spune reputatul medic, „infecţia cu HPV este responsabilă pentru 32.000 ani de viaţă pierduţi prematur în România, ocupând an de an locul 3, după cancerul pulmonar şi cancerul de sân. Infecţia cu o tulpină HPV oncogenică cauzează apariţia a 100% din totalul cazurilor de cancer de col uterin diagnosticate anual, a 88% din totalul cazurilor de cancer anal, 70% din cazurile de cancer vaginal, 50% din cazurile de cancer penian, 48% din cazurile de cancer vulvar”.

În lume sunt cunoscute 12 tipuri de virus HPV care pot cauza cancer! Adrian Streinu Cercel mai spune că 72% din costurile de tratament sunt atribuibile cancerului de col uterin.