Virusul A/H1N1 s-ar putea adapta şi permanentiza

Medicii iau în calcul trei posibilităţi legate de gripa porcină: dispare singură, intră în normalitate sau va declanşa o pandemie.

Tatăl Lilianei Cristea, femeia de 30 de ani depistată cu virusul A/H1N1, şi fiul acesteia, în vârstă de un an şi două luni, se simt bine şi ar putea fi oricând externaţi, a precizat, ieri, medicul Adrian Streinu- Cercel de la Institutul „Matei Balş”, din Capitală. „Sunt în stare bună, dar, deocamdată, rămân sub supraveghere”, a adăugat acesta. Cei 15 pasageri care au călătorit alături de Liliana Cristea, dar şi persoanele care au aşteptat-o pe aceasta la aeroport sunt bine şi ele.   „Au scăpat de contaminare, după cum au dovedit testele efectuate”, a completat medicul Alexandru Rafila, consilier ministerial. Deşi în Europa s-au înregistrat, în ultimele zile, încă 34 de cazuri noi de gripă porcină, medicii români speră că şi de acum încolo vor avea de-a face doar cu focare izolate.

„În România vom mai avea cazuri de import, pentru că oamenii vor călători, dar, dacă vor fi depistate, tratate, iar infecţia va rămâne în familie, nu avem de ce să ne facem probleme”, a arătat şi epidemiologul Molnar Geza, consilier al ministrului sănătăţii. Colectivităţile trebuie ferite

De altfel, spre deosebire de Japonia şi Mexic, unde virusul a debutat în colectivităţi, europenii s-au confruntat doar cu focare izolate. „Virusul nu trebuie să debuteze în colectivităţi! Cazurile sunt mai uşor de ţinut sub control, iar formele de boală vor fi uşoare”, a adăugat Geza. Virusul A/H1N1 ar putea lovi însă la toamnă, când temperaturile vor mai scădea. „Mucoasele respiratorii sunt mai inflamate când temperaturile sunt scăzute, iar organsimul uman este mai receptiv la virusuri”, a detaliat consilierul ministrului.

OPINIA SPECIALISTULUI Molnar Geza: „Fie se stinge singură, fie se va declanşa o pandemie”  În Europa, primul vârf al îmbolnăvirilor a fost înregistrat pe 26 mai. Când să ne aşteptăm la următoarele vârfuri? Nu se poate spune cu exactitate, dar este posibil ca virusul să lovescă mai puternic la toamnă. Nu uitaţi că, în Mexic, virusul a început să atace,cu o lună în urmă, când era mai rece. Particularitatea virusurilor gripale este că se transmit în condiţii de umiditate şi temperaturi mai scăzute sau oscilante.  Cum se face că, deşi virusul are 60% gene porcine, 20% structură aviară şi 20% gene umane, boala se poate duce totuşi pe picioare şi se vindecă repede? Virusurile gripale animale se străduiesc de 20 de ani să treacă la om, dar rata lor de răspândire nu este mare. Dacă transmisibilitatea de la om la om va fi încetinită, formele de boală nu vor fi mai agresive.  Care ar fi cel mai optimist, dar şi cel mai sumbru scenariu privind noua gripă? Fie se stinge singură precum gripa aviară, fie se permanentizează, ca gripa sezonieră, şi se va găsi un vaccin pentru ea, fie se va declanşa o pandemie.