Virus periculos transmis de țânțari. Un medic explică cum ne putem proteja

țânțari. Sursă foto: Wikimedia

Virusul West Nile este cea mai frecventă boală transmisă de țânțari. Este prezent în special în partea continentală a Statelor Unite, cu o medie de 2.464 de cazuri raportate pe an. În fiecare an, luna august aduce intensificarea sezonului virusului. S-au raportat multe cazuri de infectări în special în unele părți din sudul și vestul Statelor Unite. De asemenea, a ajuns să ia cu asalt și mai multe țări europene.

West Nile este un virus care a fost identificat pentru prima dată în Uganda în 1937. Acesta a provocat ulterior epidemii în Africa, în regiunea mediteraneană și în unele părți ale Europei. Acesta a ajuns în zona orașului New York la sfârșitul anului 1999, probabil de la o pasăre sau un țânțar infectat. De atunci, virusul s-a răspândit și a devenit endemic în întreaga zonă continentală a Statelor Unite și în alte părți ale Americii de Nord.

Virus periculos transmis de țânțari

Virusul West Nile se transmite în principal la om prin înțepături de țânțari. Țânțarii se infectează hrănindu-se cu sângele unor păsări infectate cu un nivel ridicat de virus. Apoi, țânțarii infectați transmit virusul oamenilor. Rareori, virusul West Nile se transmite în alte moduri, inclusiv prin expuneri accidentale în laborator, transfuzii de sânge sau transplant de organe. Foarte rar, acesta poate fi transmis în timpul sarcinii, al nașterii sau al alăptării.

În partea continentală a SUA, cele mai multe cazuri umane de îmbolnăvire cu virusul West Nile apar din iulie până în septembrie. Acesta este denumit în mod obișnuit „sezonul West Nile”. Până în această perioadă a anului, țânțarii au avut suficient timp să apară, să se hrănească cu păsări infectate și să se infecteze ei înșiși.

Cât de periculos este virusul West Nile?

Aproximativ 80% dintre persoanele infectate cu virusul West Nile nu au simptome sau au simptome foarte ușoare. Dar, în aproximativ 20% din cazuri, persoanele infectate se îmbolnăvesc brusc. Simptomele sunt asemănătoare cu cele ale gripei. Oamenii se confruntă cu febră mare, dureri de cap, dureri musculare și articulare, probleme stomacale precum greață, vărsături și diaree, erupții cutanate și oboseală. Aceste simptome apar în termen de două până la 14 zile după ce persoanele au fost mușcate de un țânțar purtător al virusului West Nile.

Majoritatea oamenilor își revin repede după această „febră West Nile”, dar oboseala poate dura săptămâni sau luni. Cu toate acestea, în aproximativ 1% din cazuri, virusul poate invada învelișul creierului. Acesta provoacă ceea ce se numește meningită sau encefalită. Atunci, virusul invadează astfel sistemul nervos.

Aproximativ 10% din cazurile de boală West Nile sunt fatale, în special în situațiile în care creierul și măduva spinării sunt direct infectate. Mulți supraviețuitori rămân cu handicap neurologic permanent, cum ar fi tulburări de mișcare sau probleme cognitive de diferite grade. Riscul de boală este mai mare la persoanele care au 60 de ani sau mai mult și la cele cu afecțiuni precum cancerul, diabetul sau insuficiența renală.

Există tratamente sau vaccinuri?

Deși au fost studiate o serie de tratamente, nu există în prezent tratamente antivirale pentru boala provocată de virus. Tratamentul se concentrează în mare măsură pe tratarea simptomelor. Unii pacienți pot avea nevoie de medicamente fără prescripție medicală pentru febră și dureri de cap. Unii pot necesita spitalizare și tratament pentru deshidratare severă, disfuncții organice, convulsii sau umflături cerebrale. În prezent, nu există vaccinuri împotriva virusului West Nile autorizate pentru utilizare la om, deși sunt studiate unele idei.

Cum ne putem proteja?

În general, dacă preveniți înțepăturile de țânțari, preveniți infecția cu virusul West Nile. Există mai multe lucruri pe care le puteți face pentru a preveni înțepăturile de țânțari:

  • utilizați un spray anti-insecte pe pielea expusă atunci când sunteți afară într-o zonă cu țânțari. Acestea sunt sigure și eficiente atunci când sunt utilizate conform instrucțiunilor.
  • puteți purta cămăși cu mânecă lungă și pantaloni atunci când este posibil. Țânțarilor le este mult mai greu - sau chiar imposibil, în funcție de țesătură - să muște prin haine. De asemenea, vă puteți trata hainele cu permethrin, un insecticid, care respinge și mai mult țânțarii.
  • evitați să fiți afară între amurg și răsărit. Acesta este momentul în care țânțarii purtători ai virusului West Nile sunt cei mai activi.
  • asigurați-vă că toate ferestrele sunt închise pentru a ține țânțarii afară. Aceste precauții simple pot reduce considerabil riscul de îmbolnăvire gravă, conform Yahoo News .