Virus în fiecare baril. Despre piaţa petrolului, despre panică şi logică
- Magda Spiridon
- 4 martie 2020, 03:45
KOMMERSANT.Ru (Rusia). Ministrul energiei al Federaţiei Ruse, Aleksandr Novak, a lansat ieri supoziţia că, din cauza coronavirusului, întâlnirea miniştrilor ţărilor membre OPEC+ - aceea pe care piaţa petrolieră o aşteaptă cu răsuflarea tăiată - s-ar putea să nu aibă loc într-un cadru fizic, ci în format de videoconferinţă.
Dezminţirile anonime, primite ulterior de la Secretariatul OPEC şi din ţări importante ale organizaţiei, în legătură cu un asemenea scenariu nu fac decât să sublinieze cât de serios s-au schimbat şi percepţia coronavirusului, ca fenomen, şi posibilele consecinţe ale acestuia.
Puteţi considera cât vreţi că în proporţie de 95% această boală nu se deosebeşte prin nimic de o gripă obişnuită şi să consideraţi nejustificată panica răspândită în rândul oamenilor, totuşi faptele nu trebuie negate: povestea cu virusul a influenţat deja în mod direct mediul de afaceri din întreaga lume şi a costat economia sute de miliarde de dolari.
După părerea mea, în ramura petrolului efectul nu a fost estimat nici pe departe în totalitate. Miniştrii ţărilor membre OPEC+ se vor reuni la Viena în perioada 5-6 martie, pentru a discuta noua reducere a extracţiei, deoarece scăderea cererii la petrol, mai ales în China, a dus la prăbuşirea preţurilor până la nivelul de 50 de dolari barilul. Principala problemă de care este interesată acum ramura petrolieră este în ce măsură ţările membre OPEC, în special Arabia Saudită, sunt dispuse să reducă extracţia şi dacă aceastea vor ca Rusia să li se alăture. Dacă Rusia nu va participa la reducerea extracţiei, acest lucru va fi interpetat de investitori ca o destrămare a Pactului OPEC+ care va conduce, probabil, la scăderea preţurilor petrolului.
Cu toate acestea, toată lumea uită faptul că noul coronavirus poate afecta nu doar consumul de petrol, ci şi producţia acestuia.
Orientul Mijlociu este acum a treia regiune a lumii în ceea ce priveşte numărul de cazuri diagnosticate de îmbolnăvire, după Asia de Sud-Est şi Europa.