Evenimentul Zilei > Actualitate > Virusul care a trimis un oraș în Epoca de Piatră. Locuitorii au plătit o sumă fabuloasă drept răscumpărare. Poliția a paralizat!
Virusul care a trimis un oraș în  Epoca de Piatră. Locuitorii au plătit o sumă fabuloasă drept răscumpărare. Poliția a paralizat!

Virusul care a trimis un oraș în Epoca de Piatră. Locuitorii au plătit o sumă fabuloasă drept răscumpărare. Poliția a paralizat!

Un oraş din Florida a acceptat să plătească o răscumpărare de aproape 600.000 de dolari - achitată în bitcoin - unor hackeri care au paralizat reţelele informatice ale municipalităţii.

„Consiliul Municipal din Riviera Beach, un oraş cu 32.500 de locuitori, situat la nord de Miami, a votat în această săptămână pentru ca asiguratorul să plătească 592.000 dolari în bitcoin acelor piraţi cibernetici, a raportat cotidianul Palm Beach Post.

Potrivit acestui cotidian, atacul cibernetic a debutat pe 29 mai, când un agent al Poliţiei municipale a deschis un e-mail ce conţinea un virus de tip phishing.

Virusul s-a propagat în întreaga reţea informatică a oraşului, paralizând e-mailurile şi liniile telefonice. Timp de trei săptămâni, angajaţii municipali au trebuit să recurgă la practici aproape uitate: salariaţii au fost plătiţi cu cecuri, iar amenzile au fost redactate de mână.
Mai grav decât atât a fost faptul că virusul a perturbat centralele telefonice dedicate apelurilor de urgenţă (la numărul 911) şi staţiile de tratare a apei potabile.

Într-un mesaj publicat pe site-ul său în data de 5 iunie, municipalitatea a evocat “un incident de securitate informatică” şi a dat asigurări populaţiei, afirmând că “echipe interne şi consultanţi externi încearcă să rezolve problema”.

Cu o zi înainte, municipalitatea deblocase fonduri de 1 milion de dolari pentru a achiziţiona aproximativ 400 de calculatoare noi şi alte echipamente.

E-mailurile, serviciile financiare şi staţiile de apă au fost progresiv restabilite, însă anumite date rămâneau inaccesibile în reţeaua municipală luni dimineaţă. Consiliul municipal speră că plata răscumpărării va permite recuperarea datelor, însă nu există o certitudine în această privinţă.

Peste 50 de oraşe americane au fost vizate de atacuri similare pe parcursul ultimilor doi ani, inclusiv Baltimore din statul Maryland, care a refuzat să plătească răscumpărarea cerută. Spitale, un aeroport şi un port au fost, de asemenea, vizate de astfel de atacuri cibernetice”, potrivit Agerpres.

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.