Evenimentul Zilei > Justitie > Cronică de instanță. Virgil Măgureanu, supărat pe ordonanţa deconspirării Securităţii
Cronică de instanță. Virgil Măgureanu, supărat pe ordonanţa deconspirării Securităţii

Cronică de instanță. Virgil Măgureanu, supărat pe ordonanţa deconspirării Securităţii

Fostul director al SRI, Virgil Măgureanu, a declarat că OUG 24/2008 privind accesul la propriul dosar şi deconspirarea Securităţii este „profund disproporţionată şi discriminatorie” şi i-a luat apărarea lui Vasile Hodiş, unul dintre securiştii trimişi în judecată pentru infracţiuni contra umanităţii în dosarul privind moartea disidentului Gheorghe Ursu.

Măgureanu, care este trimis şi el în judecată pentru aceleaşi infracţiuni ca şi Hodiş, în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990, a ţinut în mână dosarul lui Gheorghe Ursu pe vremea când era maior în Departamentul Securităţii Statului.

„Cunosc că Hodiş a lucrat după 1989 în departamentul juridic al SRI, unde erau jurişti cu mare experienţă. Trebuie să recunosc că (n.r. – acuzaţiile) mi-au ridicat un mare semn de întrebare. Ordonanţa 24 este profund disproporţionată şi discriminatorie. Între 1967 şi 1989 ofiţerii de Securitate şi-au desfăşurat activitatea în conformitate cu Constituţia şi legile ţării. În toate ţările democratice, dacă sunt ameninţări la siguranţa naţională, sunt îngrădite anumite drepturi. (…) Încadrarea juridică de infracţiuni contra umanităţii eu nu o văd”, a declarat Virgil Măgureanu în faţa instanţei.

Fostul şef al SRI a citat pasaje dintr-un jurnal al Monicăi Lovinescu, în care se făceau referiri la Gheorghe Ursu, consemnate în perioada ulterioară reţinerii acestuia. „Ulterior decesului a scris că Ursu a murit probabil după tortură. Am insistat pe aceste chestiuni pentru că la atmosfera din ţară au contribuit şi emisiunile Monicăi Lovinescu şi Ierunca la Europa Liberă. Atunci făceau supoziţii şi atunci s-a vorbit de torturi, anchetă”, a mai susţinut Măgureanu. Disidentul Ursu a murit pe 17 noiembrie 1985 în timp ce era anchetat la Arestul central al Miliţiei.

 

Publicat in categoriile: Justitie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: