Că românul se descurcă chiar și în cele mai dramatice și imposibile situații, nu mai reprezintă un secret pentru nimeni. Cu toate acestea, uneori există riscul ca imaginația unora să sfideze toate legile fizice și morale, iar rezultatul, de cele mai multe ori, este unul de-a dreptul savuros.
Pandemia provocată de noul coronavirus și restricțiile care au fost impus pentru a opri răspândirea molimei au dat bătăi de cap oamenilor din întreaga lume. Situația devine și mai complicată având în vedere faptul că Sărbătorile se apropie cu pași repezi, iar toată lumea a început goana după cadouri și după alimentele care se vor transforma în cele mai delicioase bucate.
Cu toate că pandemia a dat peste cap toate activitățile, se pare că tradițiile de Crăciun au scăpat „nevătămate”. Grație inventivității românilor, nici măcar coronavirusul nu poate împiedica tăierea porcului, una dintre cele mai importante activități din preajma Crăciunului, scrie Antena 3.
Având în vedere seria de restricții impuse de autorități, bucureștenii au fost nevoiți să găsească unele dintre cele mai ingenioase modalități pentru a avea pe masa de Crăciun carne proaspătă de porc.
Porc pârlit pe balcon, în Sectorul 6 al Capitalei
Vineri seară, o scenă desprinsă din filmele de comedie a ajuns virală. În cartierul Militari, sector 6, niște bucureșteni au fost surprinși în tip ce pârleau un porc în balconul locuinței lor, la etajul 5.
În filmarea respectivă se poate observa cum animalul este pârlit pe balcon cu ajutorul celebrei lămpi montate la butelie.
Pe 20 decembrie, creștin-ortodocșii îl sărbătoressc pe Sfântul Ignatie Teoforul, unul dintre mărturisitorii credinței.
În România, Ignatul este sinonim cu sacrificarea porcului
Ritualul sacrificării porcului se face prin înjunghiere, după care animalul este pârlit, spălat cu mălai și acoperit cu o pătură. În unele zone din țară, porcului i se face o crestătură în formă de cruce, spre binecuvântarea cărnii.
După ce se scot intestinele și măruntaiele, se face tranșarea, carnea este atent selecționată, iar gospodinele se pregătesc pentru prepararea produselor tradiționale – sângerete, lebăr, cârnați, caltaboși etc. Tot atunci se face și „pomana porcului”, la care participă toți cei ai casei și vecini, care au ajutat la sacrificarea animalului.
Țăranii duc mai departe o legendă care spune că porcii visează cu o seară înainte de Ignat că urmează să fie tăiați.