Evenimentul ZileiPoliticaViorica Dăncilă și Klaus Iohannis, ultimul vals al orgoliilor. Ce nu s-a văzut la televizor la dezbaterea paralelă

Viorica Dăncilă și Klaus Iohannis, ultimul vals al orgoliilor. Ce nu s-a văzut la televizor la dezbaterea paralelă

Viorica Dăncilă și Klaus Iohannis, ultimul vals al orgoliilor.  Ce nu s-a văzut la televizor la dezbaterea paralelă
A venit și seara cea mare, a dezbaterii care i-a scos din minți și pe candidați, dar mai ales pe votanți. Pentru că, în afară de această temă nu s-a discutat, în toată campania pentru turul doi al prezidențialelor, despre programe electorale. A fost un duel al orgoliilor din care nu a câștigat nimeni. Iar în ochii publicului, presa a ieșit șifonată din cauza presupunerii că non-combatul de la dezbaterea lui Iohannis s-a datorat aranjamentelor de culise.

La Biblioteca Centrală Universitară Carol I, spectacolul a fost în afara sălii. Cu câteva ore înainte de dezbatere, sepepiștii au măturat locul, iar cameramanii și-au pus camerele pe intrare. Forfota de acolo a stârnit nedumerirea turiștilor străini care se opreau curioși și întrebau ce se întâmplă.

Unii, când au aflat că urmează să descindă președintele țării, și-au întrerupt plimbarea și s-au pus pe așteptat. Oricum, o mână de contestatari ai președintelui au dat un spectacol de zile mari, spre încântarea turiștilor care-i fotografiau de zor. Rareș Bogdan, pus la patru ace, a coborât printre ei, printre protestari, și a încercat să-i potolească. Cu tot charmul rămas de pe vremea televiziunii, manevra nu i-a reușit, dimpotrivă.

Au apărut și liderii liberali. Amazoanelor consacrate, Raluca Turcan și Alina Gorghiu, le suflă în ceafă Cristina Trăilă, care a început să se înfiltreze peste tot pe unde apare Iohannis.

Premierul Ludovic Orban, flancat de doi sepepiști, a ignorat toate regulile scorțoase: a stat la o șuetă cu presa, a discutat cu oamenii de afară. Niciun moment nu a ridicat tonul și a zâmbit mereu, fiind printre puținii liberali pe care funcția nu i-a schimbat.

Deși pare greu de crezut, Klaus Iohannis a trecut ca vântul și ca gândul și a intrat în clădire.

KLAUS IOHANNIS

Brusc, i-a lovit plictiseala

În hol, era forfotă ca-n mușuroi. Sala și balcoanele era pline de public, sute de studenți. Nici urmă de emoții, chiar dacă li s-a spus că asistă la un moment istoric; ei fac parte din generația care învață că politicienii au o datorie față de ei, nu invers. De altfel, chiar și în timpul dezbaterii, când s-au plictisit, nu au avut nicio reținere șă-și scoată telefoanele și să-și omoare timpul pe net. Și liberalii au făcut selfie-uri la greu.

Intalnirea presedintelui Klaus Iohannis, candidat al PNL la alegerile prezidentiale, cu jurnalisti si reprezentanti ai societatii civile, in cadrul unei dezbateri organizata in Aula Bibliotecii Centrale Universitare Carol I (BCU).

Nu doar Viorica Dăncilă a stat peste două ore pe tocuri. Una dintre consilierele lui Iohannis a stat lipită de un perete toată seara și a urmărit cu puțină îngrijorare scena.

Prima dată au intrat cei doi opt jurnaliști și analiști care urmau să dezbată cu candidatul. Protagonistul a depășit cu doar două minute ora fixată. A intrat, a luat microfonul și ca un veritabil MC a dat startul petrecerii. De unde au apărut și glumele că mai e puțin și Iohannis strigă spre sală: „Și-acum, toată lumea mânuțele-n aer!”. Nu a dat mâna cu cei opt, așa cum se obișnuiește la începutul unei confruntări. Ulterior am aflat că dăduse în culise.

Din punct de vedere vestimentar, Klaus Iohannis a fost impecabil. Restul s-a văzut la televizor.

 

Dacă privirile Olguței ar ucide…

Conferința Vioricăi Dăncilă a început mai devreme decât ora la care a fost anunțată, 18.00. Candidata PSD și-a făcut apariția, în sala pregătită special, însoțită de câțiva susținători, între care Valeriu Steriu, Olguța Vasilescu, Gabriela Firea, Mihai Fifor, Eugen Teodorovici și Marcel Ciolacu.

Organizatorii au optat pentru un eveniment protocolar, care a impus distanță între Dăncilă și ceilalți participanți. Decorul a fost conceput special ca să concentreze privirile asupra protagonistei: un pupitru postat în mijlocul unui podium generos ca dimensiuni. În spate, pe tot peretele, un panou în culorile și cu însemnele candidatului și ale partidului: PSD.

Într-o rochie bleumarin, office, care contrasta și o punea în evidență pe fundalul roșu, Viorica Dăncilă a apărut singură, la pupitru, în fața jurnaliștilor și, vreme de mai bine de două ore, nu s-a mișcat. În picioare, pe tocuri, încordată și vizibil emoționată a ținut discursul și a răspuns întrebărilor, rezistând eroic, fără să ceară nici măcar o gură de apă.

Ciolacu, fără griji și fără stres

La rândul lor, susținătorii s-au așezat în colțul din dreapta sălii, privind dinspre vorbitor: Mihai Fifor, Gabriela Firea, Eugen Teodorovici și Olguța Vasilescu, tensionați, pătrunși de importanța momentului și îngrijorați că ceva ar putea merge prost, pe primul rând; Marcel Ciolacu, relaxat, volubil, pe rândul al doilea. Din timp în timp, când o anumită întrebare, a vreunui jurnalist, atingea un punct sensibil, Olguța Vasilescu întorcea capul și-i arunca priviri ucigătoare.

Chiar dacă staff-ul a anunțat că Viorica Dăncilă va răspunde oricărei întrebări, lucrurile n-au stat chiar așa. Bine pregătită de consilieri, anticipând întrebările, ea a jucat un rol în fața presei, vorbind mult fără să spună multe, evitând să lămurească controversele privind relația cu Liviu Dragnea, atacurile asupra justiției sau remarcile cu tentă nazistă, cu referire la Iohannis.

Așa se face că, deși a recitat un discurs foarte elaborat și a dat impresia că a răspuns tuturor, la final puțini dintre jurnaliști s-au declarat mulțumiți de prestația Vioricăi Dăncilă.

 


Accesează: