Evenimentul Zilei > Politica > Viorica Dăncilă cumpără bunăvoința congresului PSD. Care este prețul
Viorica Dăncilă cumpără bunăvoința congresului PSD. Care este prețul

Viorica Dăncilă cumpără bunăvoința congresului PSD. Care este prețul

Cu numai câteva zile înainte de Congresul PSD, Guvernul Dăncilă a adoptat prin Ordonanță de Urgență, sfidând voința exprimată de români în 26 mai la Referendum, un Cod administrativ cu dedicație pentru liniștea baronimii PSD-iste, susține liderul PNL, Ludovic Orban.

Acesta a transmis, marți seara, că Guvernul Dăncilă a procedat exact împotriva votului exercitat de români la referendumul din 26 mai,  „batjocorind voința poporului într-un mod nepermis”. 

„Mesajul dat de români a fost acela de a nu mai fi adoptate Ordonanțe de Urgență a căror constituționalitate nu poate fi verificată în timp util prin sesizarea altor autorități în afară de Avocatul Poporului. 

Codul administrativ, în forma adoptată prin Ordonanță de Urgență, reprezintă un jaf național și un mod jenant în care actualul prim-ministru își face campanie în interiorul PSD printr-un act de iresponsabilitate”, susține Orban.

 

În opinia acestuia, actul normativ pune în pericol patrimoniul comunităților locale, permițând folosirea acestuia pentru interese private ale unor clienți politici și nu în interesul public al localităților. „Concomitent, este politizată într-o manieră cu totul inacceptabilă funcția publică, urmărindu-se consolidarea unui aparat birocratic obedient, care să fie predispus la abuz și la perpetuarea năravurilor unor baroni roșii”, spune liderul liberal.

 

Ludovic Orban critică și modalitatea prin care se vor calcula pensiile primarilor, și a celorlați aleși locali, așa cum prevede noul act normativ și spune că Guvernul a optat pentru o soluție declarată în două rânduri neconstituțională, care nu oferă nicio garanție pentru o pensie decentă pentru aleșii locali. PNL a propus ca actualizarea pensiilor să se facă pe baza contributivității, raportat la indemnizații,

 

„O problemă serioasă și gravă a României, care ține de capacitatea administrativă, a fost aruncată în derizoriu printr-un act de legiferare abuziv produs de niște cârpaci, niște amatori, act care nu are ca obiectiv modernizarea administrației sau îmbunătățirea calității serviciului public către cetățean”, a conchis președintele PNL.

 

Proiectul anterior a fost declarat neconstituțional în integralitatea sa de Curtea Constituțională, fapt care ar fi impus reluarea procesului legislativ pe cale parlamentară. 

Partidul Național Liberal se va adresa Avocatului Poporului pentru a-i cere sesizarea Curții Constituționale asupra acestui act normativ, care presupune o complexitate aparte și nu justifică în niciun fel promovarea prin Ordonanță de Urgență. 

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.