Viorica Dăncilă, cea mai mare rușine pentru feminismul din România. Editorial de Andreea Udrea
- Andreea Udrea, consultant politic
- 12 noiembrie 2018, 00:00
La alegerile intermediare din SUA, de marți, nu mai puțin de 96 de femei au câştigat locuri în Camera Reprezentanţilor, 31 dintre ele fiind noi iar 65 păstrânduşi locurile. Printre ele, și Alexandria Ocasio-Cortez, barmaniță până a se înscrie în cursa pentru un loc în Congres și care a devenit cea mai tânără femeie aleasă în Congresul SUA, la doar 29 de ani.
Între timp, în România, premierul Viorica Dăncilă a provocat un dezgust național prin pictorialul dintr-o revistă în care apare imitând-o pe Claire Underwood, protagonista din serialul american House of Cards, o femeie puternică, fără scrupule, care ajunge președintele SUA. Iar textul care însoțește pictorialul este o odă jenantă la adresa premierului, întâlnită doar în regimurile dictatoriale. În momentul în care Viorica Dăncilă a devenit premierul României, au existat și voci bine intenționate în spațiul public, care au aplaudat momentul, considerându-l o victorie a feminismului din România. Și adevărul e că cifrele din viața de zi cu zi ne arată că România ar avea nevoie de femei în funcții publice: un studiu realizat de INSCOP Research în februarie arată că, la fiecare 30 de secunde, o femeie este bătută în România. Ele au nevoie de o voce. Iar în Parlament, femeile reprezintă doar 18% din total, media europeană fiind de 27%.
Numai că, în doar câteva ore de la numire, s-a dovedit că Viorica Dăncilă, prima femeie premier din țara noastră, face cea mai mare defavoare feminismului din România. Șirul interminabil de gafe din toate domeniile, dovezile numeroase de obediență oarbă față de Liviu Dragnea, inadecvarea profundă în raport cu funcția pe care o ocupă, lipsa de autoritate în guvern și în partid, starea economiei, imaginea din ce în ce mai proastă pe care o are România în plan european, degringolada în privința pregătirii preluării președinției Consiliului Uniunii Europene, doar ca să enumăr câteva dintre aspectele cele mai grave ale mandatului Vioricăi Dăncilă - ne arată că pentru mișcarea feministă din România, era mult mai util dacă la Palatul Victoria nu aveam o femeie precum Dăncilă. Adevărul este că singurul motiv al numirii lui Dăncilă a fost obsesia lui Dragnea pentru controlul total al statului, după ce s-a dovedit că Sorin Grindeanu și Mihai Tudose nu erau atât de obedienți precum păreau la prima vedere. Iar Viorica Dăncilă, prin fi ecare zi în care insistă să rămână la Palatul Victoria și refuză să plece acasă, deși este supusă la un lung șir de umilințe, nu doar în spațiul public, dar și de șeful de partid, confirmă un stereotip al societății noastre, și nu numai. Acela că odată ajunsă într-o funcție publică o femeie va fi mult mai ascultătoare și supusă binefăcătorului său politic decât un bărbat și va executa tot ce i se spune. Exemplul lui Dăncilă nu trebuie generalizat, sigur, dar există riscul ca alții să facă acest lucru și să considere că prestația ei e o dovadă în plus că femeile nu sunt potrivite pentru politică.
Pe scurt, femeile, dar mai ales feministele din România i-ar fi foarte recunoscătoare Vioricăi Dăncilă dacă ar fi rămas într-un con de umbră, la Bruxelles, chiar dacă nici acolo, evident, nu avea ce căuta. Acum, o demisie ar fi cel mai mare gest de respect față de femei pe care ar putea să-l facă Viorica Dăncilă.