Viorica Dăncilă crede că economia țării este la pământ, iar scumpirile vor duce la sărăcie și foamete. Fostul premier susține măsurile prin care sunt oferite ajutoare românilor care se descurcă cu greu.
Viorica Dăncilă, fostul premier al României, spune că România trece printr-o perioadă grea din punct de vedere economic și consideră că sunt necesare măsurile prin care sunt acordate ajutoare famiililor defavorizate. Cu toate astea, nu crede că banii de la stat vor schimba lucrurile.
Viorica Dancilă este de părere că voucherele de care românii cu venituri mici vor beneficia sunt importante, dar nu vor ridica economia țării. Acestea vor fi oferite din bani europeni, iar oamenii își pun baza în ele.
"Orice ajutor e bine venit, avem în românia foarte multe persoane în imposibilitatea de a își achita facturile, pentru medicamente sau mâncare. Mie mi se par insuficiente. Vedem că astăzi Comisia Europeană a aprobat acordarea a jumătate din suma pentru vouchere. Eu cred că prima dată trebuia să avem negocierile și pe urmă să anunță măsurile.
Viorica Dancilă spune că vrea să ajute România
Este nevoie de sprijin pentru populație dar consider că 50 de euro la 2 luni e un sprijin foarte mic. Când au fost negociate aceste măsuri, când au apărut pe ordinea de zi a Guvernului, inflația era de 10%, inflația e de 13.8% acum și e în creștere. Gazele s-au scumpit cu 80%, energia cu 40%. Dacă facem un calcul, 4 lei pe zi este foarte puțîn că sprijin pentru familiile care au într-adevăr nevoie. Dar este și acesta un pas.
Eu cred că prima dată trebuie să acționăm la cauzele care conduc la aceste scumpiri. La gaze 80% scumpiri în condițiile în care statul câștigă cel mai mult, este principalul beneficiar. S-a făcut plafonare anul trecut la energie și gaze, dar nu la prețul inițial ci la prețuri de 2 sau 3 ori mai mari. Acestea au avut impact la scumpirea tuturor produselor. Aici trebuie să acționăm, cauzele care produc aceste scumpiri, nu să încercăm să venim cu sume care atunci când ajung să fie acordate nu mai au impactul dorit sau sunt insuficiente.
În momentul în care vii cu anumite măsuri, ai nevoie de avizul Comisiei Europene. Prima oară e normal să negociezi dar cu demnitate și negociezi foarte strict aceste lucruri la Comisia Europeană, mai ales acum când pandemia și războiul aduc alte provocări pentru statele europene, apoi anunți pachetele pe care le-ai negociat.
Este foarte dificil, orice presiune pusă pe bugetul României nu este foarte bună în acest moment. 13,8% inflație, datorie publică 50.6% din PIB, acum cred că e mult mai mare, faptul că nu putem să stabilizam prețurile și cresc de la o zi la altă, sunt lucruri care trag un semnal de alarmă", a explicat Viorica Dăncilă la Realitatea PLUS.