Voi înainta o plângere penală împotriva domnilor Ludovic Orban, George Ionescu și Dinu Gindu pentru fraudarea și falsificarea rezultatului votului din data de 11 martie din Consiliul Național, privind desemnarea candidatului partidului pentru funcția de premier”, a declarat Viorel Cataramă, pentru Mediafax.

La vremea respectivă, prim-vicepreședintele PNL Sector 2, Viorel Cataramă, acuza că, între rezultatele din procesul verbal şi cele anunţate, se constată că au fost transferate către Ludovic Orban un număr de 100 de voturi. În luna martie, PNL decis, în ședința de Consiliu, propunerea privind viitorul premier al PNL în persoana liderului formațiunii, Ludovic Orban.

Viorel Cataramă  afirmă că va sesiza organele penale și pentru încercarea de excludere a sa din partid pe motiv că a încălcat statutul.

„Voi înainta o plângere penală împotriva domnilor Ludovic Orban, Robert Sighiartău, Laurențiu Leoreanu, Ben-Oni Ardelean, Florin Cîțu, Adrian Oros, Virgil Guran, Ioan Bălan, Vlad Nistor, Costel Alexe, Viorel Badea, Adrian Miuțescu, Nicolae Giugea și George Șișcu, pentru ilegalitățile comise în ședința Biroului Executiv din data de 9 iulie, când, încălcând 8 articole din statut, 3 din regulamentul Comisiei de Arbitraj, precum și prevederile L78/2000, au votat excluderea mea din partid pentru a mă împiedica să candidez la Primăria Capitalei. PNL nu este proprietatea privată nici a lui Ludovic Orban si nici a unei mici cooperative grupate în jurul lui; membrii partidului sunt apărați de statut și de legile țării, au drepturi care nu pot fi călcate în picioare. De aceea, voi uza de toate căile și mijloacele legale pentru eliminarea abuzurilor și pedepsirea celor vinovați. Sunt din 1990 în PNL și iubesc acest partid. Tocmai de aceea, după ultimele evenimente, m-am decis să pornesc o acțiune de modernizare și reformare a partidului, de promovare a competențelor și, mai ales, de stabilire a unei ideologii si a unui program liberal de dreapta", a mai afirmat Cataramă.

Acesta anunță că a sesizat Curtea de Arbitraj a PNL pentru eliminarea a două articole din statut (Art. 13 a si Art. 24 b- ce fac referire la libera exprimare: „libertatea de conștiință și libertatea de exprimare a opiniilor oricărui membru în cadrul structurilor organizatorice ale partidului, precum și în afara partidului în măsura în care exprimările respective nu contravin deciziilor și hotărârilor luate de organismele de conducere ale partidului”) și a două articole din Codul Etic (Art. 14 –„Se recomandă ca membrul PNL să nu transmită în afara partidului către persoane străine, sau în mass-media, informații despre eventuale tensiuni sau conflicte intervenite în interiorul formațiunii noastre politice” și Art. 23- „Atât în mass-media cât și în public, membrul PNL va susține și va reprezenta linia partidului, nu va face declarații care să dăuneze intereselor și/sau imaginii partidului, liderilor săi sau a oricărui membru al formațiunii noastre”), despre care spune că încalcă art. 30 alineatele 1 si 2 din Constituție, cenzurând libertatea de exprimare în spațiul public.

„Voi uza de toate căile și mijloacele legale, pentru eliminarea din documentele programatice a tuturor prevederilor care nu permit membrilor partidului să se exprime liber în societate!”, a mai spus prim-vicepreședintele PNL Sector 2.

Comisia de arbitraj PNL București a stability, în data de 3 august, că decizia de excludere a lui Viorel Cataramă din PNL este nulă, având în vedere că mai multe puncte din statutul partidului nu au fost respectate, inclusiv articolul ce prevede anunțarea din timp a persoanelor vizate de excludere și dreptul la apărare.

Întrebat, luni, dacă Viorel Cataramă mai este sau nu membru al PNL, Ludovic Orban a răspuns „Asta este când se termină procedura de statut”. Președintele liberal a refuzat să comenteze pe marginea hotărârii Comisiei de Arbitraj prin care a fost anulată decizia de excludere din partid a prim-vicepreședintelui PNL Sector 2.

De asemena, Viorel Cataramă a lansat în repetate rânduri atacuri la adresa lui Ludovic Orban, spunând că acesta trebuie înlăturat de la șefia PNL pentru lipsa de comunicare, deciziile pe care le ia fără să se consulte cu ceilalți liberali și pentru faptul că a "predat" guvernarea la începutul anului, atunci când a mers la consultările de la Cotroceni fără vreo propunere de premier.