Medicii legişti confirmă violul de la Şcoala Specială din Huedin, iar mărturiile ulterioare dezvăluie tot mai multe cazuri care ar putea ajunge în atenţia poliţiei.
Poliţia din Dej, judeţul Cluj, a început o anchetă în cazul Liviei, fetiţa de 14 ani de la Şcoala Specială din Huedin care a rămas însărcinată după ce a fost violată de un coleg, în incinta şcolii. În paralel, reporterii EVZ au aflat că numărul fetelor de la şcoala din Huedin care au rămas însărcinate este mult mai mare decât cel recunoscut de cei responsabili cu îngrijirea şi educarea copiilor.
Poliţiştii fuseseră sesizaţi în cursul zilei de marţi de către asistentul social de la Spitalul Dej, unde fetiţa a fost consultată de un medic ginecolog.
Poliţiştii din Dej vorbesc despre o anume complicitate între colegii lor din Huedin şi directorul şcolii. Ei precizează că regulamentele şcolilor speciale îi obligă pe directori să sesizeze poliţia ori de câte ori se întâmplă ceva cu copiii internaţi.
Fetiţa gravidă este virgină
Ieri-dimineaţă, poliţiştii au adus-o pe Livia la Institutul de Medicină Legală Cluj pentru o expertiză care să stabilească unde poate fi încadrată fapta, la infracţiunile de viol sau relaţie sexuală cu un minor.
În plus, poliţiştii îi vor cerceta pe educatorii din centru pentru neglijenţă în serviciu. Aceştia ar fi trebuit să aibă grijă de copii, unii dintre ei cu retard mintal în diferite stadii, ca aceste grozăvii să nu se întâmple.
Bunica Liviei, Florica Lăcătuş, a declarat că va da în judecată Direcţia pentru Protecţia Copilului Cluj pentru că cei de la şcoala din Huedin şi-au bătut joc de nepoata ei. „Eu am dus acolo un copil şi acum am doi. Vă daţi seama ce ruşine pe mine“, a spus femeia.
După ce au consultat-o pe fată, medicii legişti clujeni au ajuns la o concluzie-şoc: Livia, fetiţa care are o sarcină de şapte săptămâni, este virgină. Medicii susţin că, în ciuda faptului că fetiţa este virgină, ea a putut rămâne însărcinată şi că aceste situaţii sunt cunoscute în literatura de specialitate. „Conformaţia anatomică a himenului permite efectuarea unui raport sexual fără deflorare“, se arată în raportul IML.
Pornind de la această observaţie, reprezentanţii Direcţiei pentru Protecţia Copilului Cluj susţin că fetiţa nu mai era virgină încă din vara anului trecut. Monica Filip, directorul executiv al instituţiei, declară că Livia ar fi recunoscut acest lucru în timpul discuţiilor dintre copii şi educatorii de la Şcoala Specială. Fetiţa susţine însă că primul rapot sexual a avut loc în urmă cu şapte săptămâni. „Eu nu am mai fost cu niciun băiat. El a zis să mă dezbrac şi am refuzat şi m-o dezbrăcat, iar eu nu am zis nimic că sunt o fată cuminte. Am urlat doar când m-o durut“, a spus Livia, care este retardată mintal şi inclusă în gradul lll de handicap.
Şcoala ororilor
O altă afirmaţie făcută marţi de directoarea Filip a fost dezminţită de reprezentanţii Autorităţii de Sănătate Publică Cluj. Maria Filip a spus că anul trecut a existat un singur caz şi că, în ultimii ani, au fost în total „doar“ patru fete de la centru care au rămas însărcinate. Doctorul Nicolae Deleanu, directorul ASP Cluj, a declarat însă pentru EVZ că, numai în cursul anului 2008, la Secţia de ginecologie a Spitalului Orăşenesc Huedin au fost înregistrate două cazuri de eleve de la Şcoala Specială care au rămas însărcinate şi au născut în alte unităţi sanitare. „Anul acesta am mai avut un caz, al unei eleve de 17 ani la care s-a făcut întrerupere de sarcină pentru că aceasta era oprită în evoluţie şi era absolut obligatoriu să se intervină“, a spus Nicolae Deleanu.
Declaraţia şefului ASP Cluj este completată de alte dezvăluiri ale Liviei: „Când m-au dus pe mine la ginecolog au mai dus-o şi pe altă fată, pe Paula L. Asta a fost săptămâna trecută, miercuri sau joi. Am auzit eu, când i-a zis colegei mele doamna doctor Ştefan de la spital că este însărcinată în două săptămâni“. Versiunea directoarei Monica Filip în cazul Paulei L.: medicii „au chiuretat doar nişte chisturi care produceau infecţie“.
DECLARAŢII. Directoarea Monica Filip respinge varianta violului, nu şi faptul că în şcoala din Huedin se întâmplă lucruri teribile (Foto: Mihai Şoica)
DINCOLO DE GARDUL DE SÂRMĂ
Alte grozăvii la Şcoala Specială
La Şcoala Specială din Huedin, fetele sunt cazate într-o clădire de tip internat, iar băieţii în casele familiale din Huedin. Directoarea de la Protecţia Copilului, Monica Filip spune că, după cursuri, băieţii merg la casele familiale, pentru a-şi face temele şi pentru a participa la alte activităţi sociale.
Trei băieţi, cu vârste de 8, 9 şi, respectiv, 14 ani au fost lăsaţi să stea în aceeaşi clădire în care locuiesc cele 40 de fete. Au surori printre ele şi nu este bine să fie despărţiţi, explică directoarea. „Din nefericire pentru noi, tocmai băiatul de 14 ani a fost cel care a comis fapta pe care o regretăm. Încă nu ştim ce s-a întâmplat cu exactitate şi de aceea am demarat o anchetă. Am luat note explicative de la educatori şi de claraţii de la elevi şi ne vom pronunţa cât de curând“, ne-a spus Monica Filip.
Tot la Huedin sunt internaţi cei opt fraţi din clanul Vidrenilor, care au fost luaţi de autorităţi din familie pe motiv că părinţii refuză asistenţa medicală şi nu-i lasă pe copii să meargă la şcoală. După scandalul izbucnit din cauza faptului că Livia M. a rămas însărcinată, conducerea Direcţiei pentru Protecţia Copilului a luat măsuri sporite în cazul celor opt fraţi.
Violată de patru băieţi, pe terenul de sport
Grozăviile de la Şcoala Specială par bine ascunse în spatele unui gard de sârmă şi fier, dincolo de care pare linişte şi atât. Un regulament elaborat de preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, interzice presei şi altor persoane interesate să intre în unităţile de protecţie a copilului pentru a-i feri pe micuţi de tot felul de probleme.
Intrarea e păzită de un gardian public, care nu lasă pe nimeni să intre şi să iasă fără bilet de voie sau fără aprobarea cuiva din conducerea şcolii. Sătul, poate, de câte a văzut şi a auzit, paznicul Emil Plotună rupe tăcerea. El ne spune cum fetele sunt căutate noaptea, prin oraşul Huedin, de poliţişti. „Merg în oraş cu bilet de voie. În mod normal, trebuie să se întoarcă la şapte seara, la cină, dar sunt unele care nu se mai întorc şi atunci trebuie să le caute cu poliţia“, spune bărbatul.
Anul trecut a avut loc una dintre cele mai mari grozăvii din istoria şcolii. Ileana S., una dintre eleve, a fost violată de patru tineri pe un teren din apropierea Şcolii Spe ciale. Fata se îndrepta spre instituţie. Cei patru au abordat-o la câţiva paşi de intrare. Au dus-o pe terenul de fotbal de lângă şcoală şi au violat-o. În prezent, Ileana se află sub atenta supraveghere a unor psihologi, iar cei patru agresori au fost deja condamnaţi pentru viol.
SOLUŢIE
Contracepţie în centrele de plasament
În perioada în care a lucrat la Institutul de Medicină Legală din Timişoara, dr. Adriana Maria Nuţă, medic primar în psihiatrie pediatrică, a studiat cazurile unor copii abuzaţi sexual. Ea a observat că, odată ajunşi la vârsta critică, între 12 şi 16 ani, tinerii sunt acaparaţi de instinctul sexual pe care nu îl pot gestiona. Filmele explicite şi revistele la care au acces nu fac decât să-i incite şi mai mult spre o sexualitate de care, la vârsta lor, ar trebui feriţi. Cum minorii ajung oricum să practice relaţii sexuale, deseori uzând de dominarea victimei, pentru a preîntâmpina măcar o parte din urmările acestei crude realităţi, se impune introducerea măsurilor contraceptive în aceste instituţii.
„Personal, sunt adepta introducerii metodelor contraceptive în aceste instituţii. Nu neapărat pilula zilnică, sunt injecţiile ori alte metode cu efecte pe o durată îndelungată. Societatea noastră trebuie să se gândească la ce este mai bine pentru acel copil, pentru acea fată care, violată într-o astfel de instituţie, poate sau nu să rămână însărcinată. Am im presia că nu se vrea recunoaşterea acestui aspect, al faptului că minorii instituţionalizaţi ajung la debutul vieţii sexuale foarte devreme“, punctează dr. Nuţă.
Totodată, atrage atenţia medicul, este imperativ ca personalul de supraveghere din aceste in stituţii să se ocupe mai mult de adolescenţi, şi să nu-i lase să-şi piardă timpul în faţa televizorului. Este important să se practice cu ei o terapie ocupaţională, pentru a le ţine mintea ocupată în faţa instinctelor. (Georgeta Petrovici)
Citiţi şi: