Violonistul Erzhan Kulibaev: „În muzică, naționalitatea nu contează”. Festivalul Internațional George Enescu

Anul trecut, violonistul kazah Erzhan Kulibaev a obținut premiul al treilea la Concursul Internațional George Enescu, după concertul final în care a interpretat Ceaikovski - Concerto op. 35 în Re Major pe scena Ateneului Român. Anul acesta a revenit la festival ca solist și va avea două concerte, unul la București, iar altul la Sibiu.

Erzhan Kulibaev are 30 de ani și a studiat la Madrid și la Salzburg, susținând concerte și recitaluri ca solist al Filarmonicii de Cameră Poloneze, Orchestrei Filarmonice Poznan, interpretând pe scena Teatrului Mariinski sub bagheta lui Valeri Gergiev sau pe scena Carnegie Hall. Este laureat al Concursului Internațional Paul Hindemith (premiul I) și al Concursului Henryk Wieniawski (locul al 5-lea). Nu în ultimul rând este și laureat al Festivalului George Enescu de anul trecut, secțiunea vioară..

Întrebat cum se simte la festivalul care i-a îmbogățit palmaresul, violonistul răspunde sincer că „Sunt foarte entuziasmat să concertez din nou în România. Este unul dintre festivalurile importante de muzică clasică. Ca om, desigur că am emoții înainte de a urca pe scenă, indiferent dacă e vorba de un concurs sau de un concert. Încerc să-mi controlez emoțiile și să mă concentrez pe muzică.

Pe 17 septembrie, va avea un concert la București, la Sala Radio, pentru ca a doua zi, pe 18 septembrie, să concerteze la Sibiu, in Sala Thalia.

„În București vom avea un dublu concert de vioară și violă compus de Thierry Huillet. Este o compoziție interesantă, dedicată lui D. Shostakovich. În Sibiu avem în program un recital foarte extins – de aproape două ore de muzică. Va fi un repertoriu aproape integral de vioară”, explică Erzhan Kulibaev.  

De planurile sale de viitor nu prea vrea să vorbească. Ne dă, însă, câteva detalii despre turneele de anul acesta.

„Din cauză că sunt mai superstițios, nu vorbesc niciodată despre planurile mele de viitor. În schimb, vă pot spune despre planurile mele trecute. Pentru anul acesta am avut planificat un lung turneu de concerte în Argentina. Am planificat să susțin un concert în faimosul „Teatro Colon” din Buenos - Aires, să predau mai multe cursuri la nivel de maestru și să vizitez orașe noi. Am îndeplinit acest plan!”, spune Erzhan Kulibaev.

Dacă tot concertează la Festivalul care poartă numele unui faimos compozitor, ne-am gândit să-l întrebăm care sunt lucrările sale preferate din semnate de George Enescu.

„Compozițiile mele preferate sunt Sonata nr. 2 pentru vioară și „Impressions d'enfance”. Le am cântat și în Argentina, unde s-au bucurat de un imens succes”, mărturisește violonistul kazah.

Cât privește publicul din România, Erzhan Kulibaev spune că ar trebui să fie mai maleabil și cugetat. „L-aș cita pe Johann Joachim Quantz: „Oricine vrea să judece, să o facă fără prejudecată, fără înflăcărare, dar cu multă corectitudine. Fiți cugetați și nu vă grăbiți. Uitați-vă la esența lucrurilor și nu vă lăsați înșelați de întrebări secundare, cum ar fi, care este naționalitatea muzicianului, dacă a fost prin țări străine, dacă este student al unui renumit maestru, dacă este în slujba vreunui nobil sau a nimănui, dacă are vreun titlu în muzică, dacă este prieten sau inamic, dacă este tânăr sau bătrân, și asa mai departe. Nu veți insulta simțul dreptății dacă discutând despre o compoziție sau despre un muzician ați spune: „Nu îmi place”, în loc de a spune „Nu e bun”. Fiecare are dreptul la o primă afirmație, pentru că dragostea nu poate fi forțată. Lăsați-o pe cea de-a doua în seama adevăraților cunoscători, iar ei în mod sigur trebuie să o justifice”, conchide Erzhan Kulibaev.     

Link concert finala Concursului Internațional George Enescu de anul trecut:

Implicarea kazahă în Festivalul Internațional George Enescu depășește, însă, granița muzicii. Partenerul principal al Festivalului este și anul acesta KMG International (fostul Rompetrol). Este un parteneriat care funcționează din 2010, „un angajament de a cataliza valori sociale importante și de a reprezenta România cu impact și consistență, atât la nivel național, cât și internațional, dar și de a sprijini din punct de vedere financiar tinerele talente pe parcursul dezvoltării lor artistice”, după cum explică reprezentanții companiei care deține, în România, rafinăriile Petromidia și Vega.