Violențe! Madridul și-a pus toată Catalonia în cap

Violențe! Madridul și-a pus toată Catalonia în cap

​Votul privind crearea unui nou stat, care să se rupă din Spania, s-a transformat în haos, ieri, după ciocniri violente între alegători și polițiști, soldate cu peste 465 de răniți, conform autorităților locale

Guvernul spaniol a promis că va face tot ce este necesar pentru a opri referendumul declarat ilegal de Curtea Constituțională de la Madrid. Autoritățile au trimis mii de polițiști din țară în regiunea Catalonia, pentru a opri oamenii de la vot, pentru a confisca buletinele de vot și pentru a evacua și închide secțiile de votare. Dar pentru că oamenii nu s-au lăsat scoși afară cu una, cu două, și au ocupat sălile de sport din școli, încă din noaptea anterioară, disputa s-a încheiat cu intrări în forță și lovituri de baston.

FOTO:  Șeful guvernului catalan, Carles Puigdemont, a reușit să voteze, în cursul zilei, deși polițiștii au încercat să-l oprească

Ne puteți urmări și pe Google News

Sute de răniți

În Barcelona, polițiștii au folosit bastoane și gloanțe de cauciuc, în timpul protestelor pro-referendum. Guvernul catalan a anunțat, ieri după-amiază, că 465 de oameni au fost răniți de polițiștii care încercau să-i împiedice să intre în secțiile de votare, iar Ministerul de Interne spaniol a replicat că 11 ofițeri au suferit răni, după ce manifestanții au aruncat cu pietre.

Liderul guvernului catalan, Carles Puigdemont, a condamnat acțiunile poliției naționale și ale Gărzii Civile, trimise în număr mare în Catalonia, pentru a împiedica votul. Folosirea nejustificată a violenței de către statul spaniol nu îi va opri pe catalani”, le-a spus el jurnaliștilor. A fost, însă, acuzat de ministrul spaniol de Interne, Juan Ignacio Zoido, că se face vinovat de „evenimentele fără sens” de ieri.

Garda Civilă a scris pe Twitter că „rezistă în fața provocărilor și a hărțuirilor”, în timp ce își face datoria „în apărarea legii”. Imagini difuzate pe rețelele de socializare arătau cum polițiștii îi agresau chiar și pe pompierii catalani, veniți să-i protejeze pe oameni.

FOTO: Mii de oameni au stat la cozi, de dimineață, la secțiile de votare, în ciuda interdicției de la Madrid

Organizarea catalanilor

Buletinele de vot conțineau o singură întrebare: „Vreți să devină Catalonia un stat independent, sub forma unei republici?”, iar răspunsul putea fi „Da” sau „Nu”. Au fost deschise 2.315 birouri de vot pentru referendum şi 5,3 milioane de locuitori erau așteptați la urne.

În orașul Girona, jandarmii au intrat cu forța în secția de votare unde urma să-și exprime opțiunea șeful guvernului catalan, Carles Puigdemont. Au spart geamurile ușii de la sala de sport și i-au tras afară cu forța pe toți cei aflați înăuntru. Vineri seara, mii de separatiști au ocupat școlile și alte clădiri folosite ca secții de votare, pentru a le păstra deschise. Părinți și elevi au rămas împreună peste noapte acolo, în saci de dormit, cu hrană rece la ei.

Ministrul spaniol de Interne a protestat pe Twitter: „Expunerea copiilor la acest tip de situație și folosirea lor în timpul zilei este un semn al absurdității intolerabile”.

Politicieni catalani, parlamentari ai opoziției de la Madrid și lideri străini au fă- cut apel la calm și la oprirea violențelor din stradă. „Violența poliției față de ce tățenii din Catalonia este șo cantă. Guvernul spaniol trebuie să acționeze acum și să o oprească”, a scris liderul la burist britanic Jeremy Corbyn.

Iar primarul Barcelonei, Ada Colau, a cerut demisia premierului spaniol Mariano Rajoy.