Violențe la Atena în timpul unei manifestații a neonaziștilor

Violențe la Atena în timpul unei manifestații a neonaziștilor

Aproximativ 3.000 de susţinători ai partidului neonazist grec Zori de Aur, potrivit poliţiei, au ocupat aseară un bulevard din centrul Atenei pentru o ceremonie naţionalistă nu departe de locul unde o mie de antifascişti au organizat un miting marcat de tensiuni cu forţele de ordine.

Partidul neonazist comemorează în fiecare an un grav incident greco-turc produs în Marea Egee în urmă cu 18 ani, în 1996, dar actualitatea imediată a luat locul acestei comemorări: purtătorul de cuvânt al Zori de Aur Ilias Kasidiaris a anunţat, potrivit mai multor media elene, că partidul a creat o nouă formaţiune “Zorii Naţionali" în ipoteza că Zori de Aur va fi interzis în următoarele luni.

“Patrioţii greci au creat Zorii Naţionali (Ethniki Avghi) la care nu participă criminalii din Zori de Aur", a declarat potrivit site-ului in.gr Kasidiaris, el însuşi inculpat pentru “conducerea unei organizaţii criminale" în cadrul activităţilor sale din Zori de Aur, scrie AFP.

Potrivit scenografiei devenite obişnuită, cu un amestec de steaguri greceşti, lumânări, torţe şi sloganuri marţiale, simpatizanţii neonazişti au ocupat timp de două ore una dintre arterele principale din centrul Atenei închisă circulaţiei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ei s-au referit la liderul lor aflat în închisoare Nikos Michaloliakos, fondatorul partidului, şi alţi cinci responsabili Zori de Aur în detenţie provizorie inculpaţi pentru conducerea şi participarea la o organizaţie criminală. Alţi trei membri sunt de asemenea inculpaţi şi sub control judiciar.

Această ofensivă judiciară urmează după asasinarea în septembrie a lui Pavlos Fyssas, un muzician antifascist ucis prin înjunghiere de un militant Zori de Aur, amintește Agerpres.

La aproximativ 500 de metri de ceremonie, circa o mie de antifascişti, potrivit poliţiei, adunaţi în faţa parlamentului, au cerut “zdrobirea fascismului", înainte de izbucnirea incidentelor cu forţele de ordine care au făcut uz de gaze lacrimogene. Un manifestant a fost rănit şi transportat la spital, potrivit poliţiei.

Ciocnirile s-au mutat apoi în cartierul turistic Monastiraki, între manifestanţi şi forţele speciale de poliţie până în interiorul staţiilor de metrou, într-o mare confuzie.