Cel puțin patru ofițeri au fost răniți în timpul protestelor, miercuri, conform polițiștilor. Guvernatorul Pat McCrory a spus că va desfășura Garda Națională a statului și patrula pentru autostradă în Charlotte. „Nu putem tolera violența. Nu putem tolera distrugerea proprietății și nu vom tolera atacurile la adresa polițiștillor, care au loc acum”, a spus el pentru CNN, miercuri noaptea.

Primarul orașului, Jennifer Roberts, a declarat că ia în considerare și alte măsuri, alte opțiuni precum starea de asediu, dacă va fi nevoie.

Deși au început pașnic, protestele au degenrat în haos, după ce unii demonstranți au răsturnat tomberoanele și le-au dat foc. Oamenii s-au bucurat când o persoană mascată a spart geamul unui hotel, iar altul a aruncat cu pietre.

Alții au scris cu vopsea „viețile negrilor contează”și au spart geamuri ale mașinilor. Au fost jefuite magazine, inclusiv un magazin Hornets, oamenii au aruncat cu mai multe obiecte pentru a sparge geamuri, a fost o nebunie, spune un martor.

Un fotograf freelancer, Marcus DiPaulo, a declarat pentru CNN că unii manifestanți au dărâmat un bancomat și au furat banii din el.

Hotelul Hyatt House Hotel din centrul orașului și-a închis porțile, în timp ce protestatarii aruncau cu bolovani în ferestre, un valet și un recepționist au fost bătuți, a anunțat managerul Matt Allen.

După ce polițiștii au folosit gaze lacrimogene, în jurul orei 23.00, unii protestatari au plecat.  

Protestele au pornit de la uciderea lui Keith Lamont Scott, a cărui familie susține că el citea o carte, în mașina lui, când ofițerii l-au abordat și l-au împușcat marți după-amiaza.

La câteva momente după ce tatăl eu a fost împușcat, Lyric Scott a intrat în direct pe Facebook, strigând la ofițerii de la fața locului. „Mi-au împușcat tatăl pentru că e negru. Stătea în mașină citind o nenoricită de carte. Așa că l-au împușcat. Asta s-a întâmplat”.

Șeful poliției, Kerr Putney, susține că bărbatul era înarmat și nu era nicio carte la locul faptei. A fost împușcat de un ofițer tot afro-american, Brentley Vinson, după ce a refuzat de mai multe ori să pună jos arma, iar aceasta a fost recuperată ulterior de la locul incidentului.

Polițistul care l-a împușcat era în haine civile și avea o vestă de poliție, dar nu avea o cameră video mobilă  asupra sa. Alți trei ofițeri, în uniforme, aveau însă camere video. Înregistrările sunt acum verificate de anchetatori.

Acesta este un nou caz dintr-o serie de împușcături controversate a unor persoane de culoare de către polițiști. Protestataroo au cerut să se facă dreptate și să se pună capăt brutalității poliției de mai multe luni.

 

 

 

Te-ar putea interesa și: