Evenimentul Zilei > Actualitate > Priveliște ca după război. Centrul Capitalei a fost vandalizat. Huliganii au spart magazine și bănci| VIDEO
Priveliște ca după război. Centrul Capitalei a fost vandalizat. Huliganii au spart magazine și bănci| VIDEO

Priveliște ca după război. Centrul Capitalei a fost vandalizat. Huliganii au spart magazine și bănci| VIDEO

Bătăi crâncene au avut loc între jandarmi și huligani în centrul Capitalei. Suporterii echipelor de fotbal Steaua și Dinamo au aruncat cu pietre, sticle și tomberoane pe bulevardul care leagă Piața Unirii de Universitate. Au spart magazine și bănci, au incendiat mașini. Un magazin de pantofi a fost jefuit. Barurile din Centrul Istoric au fost închise. Jandarmii au ripostat cu gaze lacrimogene, fumigene şi tunuri cu apă. Cinci dintre ei au fost răniți grav. De asemenea, mai mulţi protestatari au fost duși la spital. Câteva zeci de persoane au fost reținute. Forțele de ordine au acționat conform legii, protestatarii nu au avut autorizație. Cei care au rămas la Universitate au strigat „Jos taxa auto”, „Jos Băsescu” și „Vrem alegeri anticipate”. Jandarmii au reușit să elibereze Piața Unirii. După miezul nopţii s-a lăsat liniştea şi la Universitate.

UPDATE 36. Ora: 1.24. Protestatarii au plecat din Piaţa Universităţii, dar au promis că se vor întoarce astăzi. Jandarmii încă mai patruează, însă sunt mai puţini. Firmele de salubrizare au început curăţenia.
UPDATE 35. Ora: 00.22. Georgian Enache, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Bucureşti, a declarat că printre tinerii conduşi la Poliţie, cei mai mulţi sunt membrii unor galerii de fotbal. „Sunt cunoscuţi cu fapte comise cu violenţă şi se află în baza noastră de date", a mai adăugat ofiţerul de presă al Jandarmeriei Bucureşti.
UPDATE 34. Ora: 00.18. Oficialii Poliţiei şi Jandarmeriei le recomandă bucureştenilor să evite pe cât posibil circulaţia pe arterele din centrul Capitalei. "Jandarmii au instalat dispozitive pe anumite străzi care duc  către Piaţa Universităţii sau spre Piaţa Unirii, iar acestea au fost blocate temporar pentru a opri eventualele grupuri de manifestanţi violenţi. Nu este interzisă circulaţia pietonilor, dar este recomandabil ca aceştia să evite zona centrală", au explicat, pentru EVZ, surse oficiale.
UPDATE 33. 16 ianuarie. 00.16. Situația s-a calmat și în Piața Universității. Studenții au fost primii care au plecat, motivând că nu vor să fie asociați cu actele de violență.
UPDATE 32. Piața Unirii a fost eliberată de huligani, iar circulația a fost reluată. În urma lor a rămas o priveliște ca după bombardament: borduri smulse, coșuri de gunoi distruse și incendiate, magazine și bănci sparte.  
UPDATE 31. Jandarmii controlează Piața Unirii. Mai multe magazine au fost vandalizate, la fel și două mașin, una a Poliției și una a Pompierilor. Huliganii au fost împinși spre Tineretului. Mai multe magazine au fost sparte.
UPDATE 30. Unul dintre jandarmii răniți astăzi este internat în stare gravă la Spitalul Universitar. El a fost lovit cu o bordură în cască. În urma loviturii, casca i-a fost spartă și i-a fost perforat craniul. Mai mulți ultrași s-ar fi adunat în Drumul Taberei și s-ar îndrepta spre centrul Capitalei, susțin surse EVZ.
UPDATE 29. Luptele s-au mutat iar la Piața Unirii. Huliganii au dat foc unei reclame. Jandarmii ripostează cu gaze lacrimogene. În tot haosul creat, forțele de ordine au confundat un polițist îmbrăcat în civil cu un protestar și i-au spart capul. Acesta a mers la o ambulanță. Șocată, victima a putut să spună doar atât:”Sunt de-al lor…” Au fost aduse și tunuri cu apă.
UPDATE 28. Huliganii  sunt împinși spre pasajul Unirii. Un magazin a fost incendiat. "Tinerii violenți, în marea lor majoritate identificați ca făcând parte din galeriile de fotbal, acționează ca un grup organizat, obișnuiți să se plieze pe riposta jandarmilor, la fel ca atunci când se întâlnesc pentru un meci de fotbal. Ei știu când să atace și când să se ferească", a precizat, pentru EVZ, Marius Militaru, purtătorul de cuvânt al MAI.
UPDATE 27. Luptele de stradă continuă pe Bulevardul Brătianu. Huliganii au ridicat baricade din gardurile smulse. Trupele speciale au ripostat dur cu gaze lacrimogene și fumigine. Se folosesc și camioane. Ultrașii sunt împinși înspre Cocor. Forțele de ordine s-au regrumat la Spitalul Colțea. Doi jandarmi au fost răniți.
UPDATE 26. ”Sunt aici pentru copiii mei”, spune un protestatar de la Unirii, fără să explice concret de ce a ieșit în stradă. Un altul este nemulțumit de taxa auto: ”Am câștigat o mașină de la un ziar și nu pot s-o înmatriculez. Să scadă taxa auto”.
UPDATE 25. Studenții au ajuns în Piața Universității și strigă: ”Noi suntem studenți, nu suntem violenți”. Continuă violențele între Piața Unirii și Universitate. Huliganii smulg gardurile care despart sensurile de mers și aruncă cu ele în jandarmi. Aceștia ripostează cu petarde și gaze lacrimogene. Cei de pe margine se uită ca la spectacol și fotografiază.
UPDATE 24. S-a reluat circulația la Universitate, însă jandarmii și protestatarii se regrupează în zonă. Mai multe dube cu jandarmi au fost atacate cu pietre.
UPDATE 23. Forțele de ordine se concentrează în Piața Universității, au lăsat Piața Unirii pe mâna protestatarilor. Zona arată ca după război. În parcul de la Unirii au mai rămas câțiva jandarmi, care sunt asaltați de ultrași. Aceștia din urmă au oprit o mașină a Poliției și au început s-o lovească cu picioarele. Șoferul a reușit să demareze în trombă.
UPDATE 22. Ultrașii au făcut haos pe străduțele de pe lângă Biserica Sfântul Gheorghe. Au spart borduri, vitrine, au aruncat cu pietre și au aprins focuri. Jandarmii continuă să tragă cu gaze în toate direcțiile.
UPDATE 21. Jandarmii aruncă din nou cu fumigene. Mulți protestatari s-au mutat în Piața Unirii. În zonă s-au format cordoane de forțe de ordine care se luptă cu ultrașii. Oamenii se uită ca la spectacol. E un haos general. Totul este blocat, nu mai intră nicio mașină, niciun om.
UPDATE 20. Mașinile de la salubritate încearcă să strângă gunoiul. Manifestanții huiduie.
UPDATE 19. 120 de studenți au fost chemați în Piața Universității. Ei sunt coordonați de către Gabriel Petrea, președinte interimar al TSD București şi președinte coordonator al Ligii Studenților Social Democrați. El a fost și consilierul Ecaterinei Andronescu.  
UPDATE 18. Ultrașii au început să devalizeze Centrul Istoric. Mulți se îndreaptă spre Piața Unirii. În piață sunt și manifestanți pașnici, care se uită consternați la grupurile de tineri care-i atacă pe jandarmi. Oamenii de ordine încearcă să evite folosirea forţei, deşi instigatorii par a urmări tocmai confruntări directe, ei recurgând şi la sticle incendiare. Bucăţi din pavaj zboară deasupra capetelor tuturor protestatarilor, deşi țintele sunt jandarmii şi poliţiştii de la serviciile de intervenţie. Grupuri aparent răzleţe atacă simultan, apoi fug în pasajul de la metrou, unde îşi stabilesc replierile în zona ocupată de forţele de ordine.
UPDATE 17. Ultrașii s-au întors și aruncă cu petarde. Piața Universității este blocată. Jandarmii s-au pliat pe două rânduri, fiind pregătiți să intervină. Unii dintre protestatari încearcă să se îndrepte spre Piața Unirii.
UPDATE 16. Zeci de tineri au fost ridicați. Jandarmii au reușit să restabilească ordinea.
UPDATE 15. Circulația în Piața Universității este blocată. Peste 300 de scutieri au fost chemați pentru a întări rândurile.
UPDATE 14. Un grup de tineri a atacat jandarmii, aruncând în ei cu sticle, pietre și chiar tomberoane. Riposta jandarmilor a fost dură. Un protestatar a luat foc de la o fumigenă căzută pe el.  
UPDATE 13. Studenții din Complexul Regie anunță că, într-o oră, vor ajunge în Piața Universității.
UPDATE 12: “Nu pot să mă declar decât revoltată de asemenea bazaconii. Eu sunt acum la rectorat, corectez o teză de doctorat, iar studenţii de la politehnică sunt în sesiune. Singura mea implicare în aceste proteste este în faţa televizorului, ca spectator, şi voi participa, mai târziu, la două emisiuni. Nu se poate să trăieşti în această ţară şi imaginea ta să fie pătată cu astfel de zvonuri, nici ca fiecare om care are curajul de a avea o opinie şi să şi-o exprime să fie pus la zid", a declarat, pentru EVZ, vicepreședintele PSD, Ecaterina Andronescu, despre informația cum că ar mobiliza studenții să iasă din cămine.
UPDATE 11. Protestatarii continuă să-și strige nemulțumirile, care variază de la caz la caz. Domnul Ion din Titan își dorește un președinte demn, așa cum este Barack Obama. Sau cel puțin ca Nicolas Sarkozy, președintele Franței. Un grup din Vitan, al cărui lider se prezintă Nik, spune că dorește scăderea taxei auto.
UPDATE 10. Candidatul independent la Primăria Generală a Capitalei, Irinel Columbeanu, s-a alăturat protestatarilor.

UPDATE 9.
În momentul de față, în Piața Universității sunt în jur de 600-700 de persoane, dintre care 250 – 300 sunt pensionari, 50 de la „Occupy București”, 25% de la Noua Dreaptă și 150 de ultrași. În plus, mai există un grup, de câteva zeci de persoane, condus de revoluționarl Bebe Ivanovici. Surse politice spun că senatorul PSD Ecaterina Andronescu scoate studenții din cămine, acțiune la care participă și Tineretul Social Democrat. Norma este de 20 de studenți pe cămin.
UPDATE 8. Spiritele încep să se agite. Jandarmii au strâns rândurile. Echipajul SMURD venit să acorde asistență medicală femeii care a leșinat este aplaudat.
UPDATE 7. ”Revoluție” programată pentru TV. Galeriștii plănuiesc să ocupe bulevardul exact la ora 18.00, când televiziunile încep jurnalele cu live-uri din Piața Universității. O femeie a leșinat.
UPDATE 6. Scandările devin dintre cele mai pestrițe: celor anti-guvernamentale și anti-prezidențiale li se adaugă altele gen: "Jos taxa auto!"
UPDATE 5. Realizatorul TV Mircea Badea şi-a făcut apariţia la Universitate, dar nu scandează, ci discută cu colegii săi din Antene.
UPDATE 4. Fostul președinte al CJ Ilfov, Bebe Ivanovici, este înfășurat într-un tricolor cu chipul lui Mihai Eminescu. Galeriștii au început să-și facă apariția la Universitate, unde se află, la această oră, aproximativ 600 de persoane.
UPDATE 3. Impulsionați de atacurile Opoziției la adresa televiziunii publice, numeroși pensionari îi asaltează cu injurii pe angajații TVR. Aceștia încearcă, în zadar, să se înțeleagă cu protestatarii.
 UPDATE 2. Jandarmii au devenit, de voie de nevoie, psihgologi de serviciu, fiind nevoiți să discute cu grupulețe de pensionari, care îi trag la răspundere, pentru tăierile din sectorul bugetar. În mulțime și-au făcut apariția, identificând oportunitatea, și hoții de buzunare.
UPDATE 1. Protestatarii cer jandarmilor să evacueze maşinile televiziunilor de pe trotuarul din faţa teatrului (cu ajutorul cărora se realizează transmisiunile directe), pe motiv că nu ar avea loc de ele.

Oamenii scandează "Jos Băsescu", dar, atunci când discuţi cu ei nu se declară nici susţinatori ai Opoziţiei. Printre ei se numără şi Nati Meir, fost candidat la preşedinţie.

Majoritatea protestatarilor sunt pensionari, tinerii prezenţi, unii dintre ei cu tot cu copii de caţiva ani, venind, mai degrabă, ca la spectacol.

Meir a incercat să intre în mijlocul protestatarilor – care, între timp, au devenit în jur de 500 -, dar a fost alungat, voci din mulţime strigând: "Ce caută penalul asta aici!?".
Citiți și:

  • Golanii din galeriile de fotbal au declanșat violențele din Piața Universității
  • Unul dintre jandarmii răniţi în timpul protestelor este în stare critică
  • Dan Voiculescu scoate lumea în stradă cu Antenele
  • Cine cere demisia lui Traian Băsescu 
  • Iliescu de la PSD, liderul manifestanților din Piața Universității