Violențe în centrul capitalei egiptene. Zeci de mii de oameni cer armatei să predea puterea

Violențe în centrul capitalei egiptene. Zeci de mii de oameni cer armatei să predea puterea

Zeci de mii de egipteni s-au strâns astăzi în piaţa Tahrir din centrul capitalei Cairo, cerând Consiliului suprem al forţelor armate (SCAF) să demisioneze şi să lase conducerea țării în mâinile unui guvern civil.

Forţele de securitate au fost desfăşurate pe toate străzile din jurul Ministerului de Interne. Demonstraţia a fost organizată de mai multe partide politice după o confruntare care a izbucnit în piaţa Abbasiya şi care s-a soldat cu nouă morţi şi peste 100 de răniţi, săptămâna aceasta.

Miercuri dimineaţa au izbucnit ciocniri între susţinătorii candidatului prezidenţial Abou Ismail şi indivizi care i-au atacat pe protestatari cu diverse proiectile. Armata egipteană s-a angajat ieri ca alegerile prezidenţiale programate la sfârşitul lui mai să fie „100% corecte”, la o zi după confruntările sângeroase de la Cairo produse în timpul unei manifestaţii ostile puterii militare.

Pe de altă parte, numeroase critici au apărut după descalificarea a zece din cei 23 de candidaţi de către Comisia electorală pe motiv de dosare de candidatură incomplete sau cu diverse probleme. Aceste critici vin mai ales din partea partizanilor liderului salafist, Hazem Abu Ismail, majoritari în rândul manifestanţilor atacaţi miercuri de persoane înarmate la Cairo. Violenţele s-au soldat cu 20 de morţi, conform unor surse medicale, nouă potrivit autorităţilor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Conform autorităţilor, mama lui Abu Ismail deţine cetăţenia americană, ceea ce contravine legii electorale.

Primul tur al primelor alegeri prezidenţiale de la căderea lui Hosni Mubarak în februarie 2011 este programat la 23 şi 24 mai, cu un tur secund la 16 şi 17 iunie. Armata a promis să predea puterea unor autorităţi civile după alegerea noului preşedinte.