Violenţe de stradă la Atena. Grecia, în grevă generală pentru 48 de ore | VIDEO

Violenţe de stradă la Atena. Grecia, în grevă generală pentru 48 de ore | VIDEO

Grecia este paralizată astăzi de o grevă generală, care va dura 48 de ore. Sindicatele vor astfel să protesteze față de preconizata adoptare, de către Parlament, a bugetului de austeritate menit să scape țara de faliment. Poliția a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa un grup de tineri, care arunca cu sticle spre forțele de ordine, transmit agențiile de presă. În centrul Atenei au fost trimişi aproximativ 5.000 de poliţişti.

Potrivit agenţiei EFE, o ziaristă a fost rănită uşor, în timpul ciocnirilor dintre forţele de ordine şi protestatari. Patronii hotelurilor din zonă au blocat intrările în clădiri, de teama distrugerilor. Confruntările continuă în faţa Ministerului de Finanţe, iar demonstranţii au spart vitrinele Post Bank. Grupuri de bărbaţi cu steaguri negre au spart, cu ajutorul unor bare metalice, lespezile de marmură cu care erau pavate trotuarele, în apropierea Parlamentului, şi au aruncat bucăţi din aceste lespezi către poliţişti. Protestatarii anunțaseră că vor înconjura clădirea Parlamentului pentru a le interzice deputaților să intre la dezbateri și să voteze, relatează BBC. Pe străzile Atenei au fost desfășurați peste 5.000 de polițiști. La orele prânzului sute de oameni se adunaseră deja în jurul clădirii legislativului. După trei greve generale de 24 de ore organizate de la începutul anului, funcţionarii din Grecia se află, din nou, astăzi și mâine în grevă.  Băncile și-au închis porţile, spitalele funcţionează doar cu personalul de gardă, iar transportul aerian și cel maritim sunt date peste cap, numeroase zboruri fiind anulate sau amânate. Doar metroul funcționează astăzi la Atena. Și jurnaliştii îşi vor întrerupe activitatea timp de cinci ore. Sindicatele se opun măsurilor prevăzute de guvern și cerute de forurile internaționale pentru primirea unei noi tranșe a ajutorului finanicar, în valoare de 110 miliarde de euro. Aceste măsuri prevăd creşteri fiscale şi privatizări masive. Aseară, premierul grec Georgios Papandreou a făcut apel la legislativ să sprijine adoptarea acestor măsuri. Comisar european: Fără austeritate se ajunge la faliment Comisia Europeană a avertizat Atena că adoptarea de către legislativ a planului de austeritate este ”singurul mijloc” pentru ca Grecia să evite un faliment imediat. ''Singura modalitate de a evita o prăbuşire imediată (a plăţilor) este adoptarea de către Parlament a programului economic revizuit'', a precizat azi comisarul european pentru afaceri economice şi monetare, Olli Rehn.

Acest program de austeritate multianual (2012-2015), ale cărui detalii au fost finalizate săptămâna trecută de autorităţile de la Atena şi creditorii internaţionali, prevede adoptarea unor măsuri economice acoperind 28,4 miliarde de euro şi a unui program de privatizare în valoare de 50 de miliarde de euro.

''Nu există un plan B pentru a evita căderea'', a insistat comisarul european Olli Rehn. El a cerut ''liderilor politici greci să îşi asume responsabilităţile''. CITIȚI ȘI:

Ne puteți urmări și pe Google News
  • Grecia a intrat în săptămâna de foc
  • Preşedintele Greciei: Băncile elene din România sunt suficient capitalizate
  • Grevă generală şi violenţe în Grecia. Premierul vrea guvern de uniune naţională
  • Violenţe în Grecia paralizată de greve. Fost ministru, rănit