Evenimentul Zilei > International > Violenţe în Bulgaria: Autorităţile au blocat bunurile „Ţarului Kiro”. Liderul romilor a fost reţinut
Violenţe în Bulgaria: Autorităţile au blocat bunurile „Ţarului Kiro”. Liderul romilor a fost reţinut

Violenţe în Bulgaria: Autorităţile au blocat bunurile „Ţarului Kiro”. Liderul romilor a fost reţinut

Autorităţile de la Sofia au blocat toate bunurile şi proprietăţile "Ţarului Kiro", liderul clanului de romi considerat vinovat de uciderea unui bulgar. De asemenea, Kiril Raşkov este anchetat pentru evaziune fiscală, transmite agenţia Novinite. Şi azi noapte au avut loc ample manifestaţii împotriva romilor în mai multe oraşe bulgare, pentru a cincea noapte consecutiv.

UPDATE 13.00 Violenţele din satul Katuniţa, din 23 septembrie, au provocat astăzi dispute aprinse în Parlamentul de la Sofia.
Formaţiunea de centru-dreapta GERB, aflată la putere, s-a confruntat cu un val de cereri de audieri, pentru a se vedea de ce situaţia a scăpat de sub control, potrivit „Novinite”.
În urma dezbaterilor, s-a stabilit ca adjunctul ministrului de interne, Veselin Vuşkov, să prezinte un raport despre incidente şi tensiunile ce au urmat, la cererea partidului naţionalist Ataka.

În schimb, s-a repsins cererea liderului Ataka, Volen Siderov, se a se ţine un minut de reculegere în Parlament în amintirea tânărului de 19 ani ucis în Katuniţa, considerându-se că astfel s-ar promova continuarea tensiunilor.
UPDATE 9.05 Secretarul general al Ministerului de Interne Kalin Gheorghiev a anunţat în această dimineaţă că Raşkov a fost reţinut de poliţie. El este acuzat că a ameninţat cu moartea un tânăr şi riscă să primească până la şase ani de închisoare. Plângerea împotriva lui Raşkov a fost depusă la poliţie la data de 23 septembrie, înainte de incidentul care a provocat confruntări violente între bulgari şi romi.
Raşkov a fost adus încă de luni la Sofia, televiziunea naţională informând că acesta „se află într-un loc sigur”, în contextul violenţelor etnice izbucnite în ultimele zile în unele oraşe din Bulgaria.

Noi proteste au avut loc azi noapte în Bulgaria, inclusiv la Sofia, iar forţele de ordine au dispersat manifestanţii, împiedicându-i să ajungă la sediul Parlamentului sau în ghetourile romilor din provincie.

Manifestanţii care aveau asupra lor focuri de artificii, bastoane sau cuţite au fost arestaţi. Bulgarii au scandat sloganuri de genul "Vrem legi".

Autorităţile de la Sofia spun că numărul total al celor arestaţi în ultimele zile se ridică la 300.

Conform agenţiei Novinite, agenţii fiscului din Plovdiv au fost acuzaţi că nu au controlat corect averea deţinută de „Ţarul Kiro”.

Manifestaţiile au izbucnit în urma unui incident grav petrecut vineri seara la Katuniţa, un sat din sudul ţării cu o puternică minoritate romă. Doi tineri au murit şi cinci persoane au fost rănite în urma unui accident rutier provocat de membrii familiei liderului local al romilor, Kiril Raşkov.
CITIŢI ŞI:

  • CRONICA TV. Problema romilor şi ţigănia politică
Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: