Vinul tămăduitor. Băutură vitaminizantă, sănătoasă pentru organism. Rețete simple de preparare

Vinul de măceșe este considerat ca fiind nu numai o băutură răcoritoare, ci și una ditre cele mai bogate în vitamina C.

Datorită conținutului ridicat de vitamine, în special vitamina C care este foarte importantă pentru păstrarea imunității, și minerale, vinul de măceșe este unul dintre marii „dușmani” ai răcelii, dar și un un bun diuretic, vaso-dilatator, antiviral, stimulant, revigorant, remineralizant şi un bun tonic-aperitiv. Așadar, această băutură poate fi consumată și de persoanele care au probleme renale, hepatice sau de circulație.

Vinul de măceșe poate fi considerat o băutură vitaminizantă, foarte sănătoasă pentru organism.

Specialiștii spun că vinul de măceșe poate fi un bun tratament pentru afecţiunile hepato-renale, pentru scăderea colesterolului, prevenirea bolilor de inimă, afecţiuni ale pielii, herpes, impotenţă, frigiditate, creşterea poftei de mâncare, în perioadele de convalescenţă.

Prepararea clasică a vinului de măceşe

Ingrediente:

- 1,5 kg măceşe zdrobite

- 2 kg zahăr

- 10 litri de apă

- 50 grame drojdie de bere

- 1 lămâie

Pentru început, măceşele se spală bine şi se curăţă de codiţe. Peste măceșe se adaugă apoi drojdia care se dizolvă împreună cu zahărul în apă puţin călduţă (luată din cantitatea de 10 litri) în aşa fel încât să iasă un sirop.

Este de preferat să se folosească o pentru a prepara vinul. Așadar, în acest vas de sticlă se pune amestecul de zahăr şi drojdie, restul de apă, se adaugă măceşele care au fost zdrobite anterior şi lămâia tăiată felii subţiri.

Acest amestec se lasă la fermentat timp de 3 săptămâni. Atenție, pentru ca amestecul să nu se strice, trebuie ca în fiecare zi să se amestece conţinutul, prin rotirea damigenei.

Damigeana nu se astupă cu dopul ci, deasupra se pune un tifon care se leagă de gura damigenei cu un elastic sau o aţă.

După expirarea celor 3 săptămâni, în ultima zi damigeana nu se mai agită, iar cu un furtun se trage uşor lichidul în altă damigeană, punându-se la gura acesteia un tifon în straturi, la mijloc cu vată, pentru a filtra impurităţile. Vinul astfel preparat și pus într-o  damigeană curată, se astupă cu un dop de plută şi mai este lăsat câteva zile într-un loc răcoros. Apoi se toarnă în recipiente de sticlă, nu plastic, astupate cu dopuri noi de plută. Vinul de măceşe se păstrează la rece.

Mai există o rețetă de prepararea cinului de măceșe fără zahăr. Acest vin se poate consuma și de către persoanele care suferă de diabet și nu au voie să consume zahăr.

Ingrediente:

- măceşe 500 g,

- miere de salcâm 500 g,

- apă călduţă cca 2 litri

La fel, măceşele se spală, se curăţă de codiţe şi vârfurile negre. Se pun într-o damigeană de sticlă. La cantitatea de mai sus, este suficientă o damigeană de 3 litri. Se adaugă mierea. Apa se încălzeşte uşor, nu se clocoteşte, pentru că mierea îşi pierde proprietăţile la temperaturi peste 40 grade, apoi se adaugă peste amestecul de măceşe, se închide ermetic cu un dop de plută şi se amestecă energic. Procesul de amestecare trebuie făcut de 2 ori pe zi, aproximativ 5 săptămâni.  După această perioadă se continuă procesul ca și în cazul primei rețete.